Alles over scheiden

Als je besloten hebt om te gaan scheiden komt er ontzettend veel op je af. In de eerste plaats alle emoties, maar er moet ook veel geregeld worden. Zorgeloosch Scheiden verzorgt mediation, financieel advies én vertelt jullie alles over scheiden. Ook op deze website vind je al ontzettend veel informatie over je scheiding. Van de woning tot de kinderen en van alimentatie tot je pensioenregeling.

Scheiden met behulp van mediator

Dan ineens ga je scheiden…

Wat begon als een sprookje is ten einde. Het is duidelijk voor jezelf: ik wil scheiden. Een scheiding is een intens verdrietige periode. Veel mensen vergelijken het met een rouwproces, want ook een scheiding is immers een verlies. Los van alle emoties kom je in een rollercoaster van regelwerk terecht.

 • Wat gebeurt er met het huis?
 • Wie zorgt er straks voor de kinderen?
 • Wie krijgt het bankstel mee?
 • Wat gebeurt er met de hypotheek en alle verzekeringen?
 • Wie betaalt alimentatie aan wie?
 • Moet ik meer gaan werken om de kosten op te vangen?
 • Wat als ik geen woning kan vinden in deze krappe huizenmarkt?

Enkele vragen waar je mee te maken krijgt als je gaat scheiden. Je zal ook zeker niet de eerste zijn die door de bomen het bos niet meer ziet.

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator
scheidingsarrangement

Informatie over scheiding

Op deze website vind je vrijwel alle informatie over scheiden. We bespreken uitvoerig alle onderwerpen waarmee je te maken krijgt als je uit elkaar gaat en beantwoorden veelgestelde vragen. We nemen de echtscheidingsprocedure met je door, hebben handige checklists, vertellen je alles over scheiden en de kinderen, scheiden en je partner, scheiden en je huis en hypotheek en meer. En natuurlijk geven we informatie over mediation. De informatie over scheiden is bedoeld om je op weg te helpen en te zorgen dat je niets belangrijks vergeet in deze toch al hectische periode.

Scheiden en mediation

Scheiden gaat altijd gepaard met hevige emoties. Omdat er ook afspraken gemaakt moeten worden, kan het erg prettig zijn om een onpartijdige derde in de arm te nemen die jullie daarbij helpt. Iemand die de scheiding van A tot Z voor en met jullie regelt. Een mediator scheiding is een scheidingsbemiddelaar die samen met jullie rond de tafel gaat. Hierdoor worden concrete afspraken gemaakt, is er oog voor de belangen van beide partijen en zie je niets over het hoofd. Daarnaast zorgt mediation ervoor dat de scheiding sneller rond is én het is goedkoper dan een advocaat in de arm nemen.

Wij zijn Zorgeloosch Scheiden en wij weten alles over scheiden. Bij ons vind je bovendien alle informatie over scheiden en alle vaardigheden om jullie scheiding zorgeloos af te handelen onder één dak. We maken jullie scheiding inzichtelijk en regelen alles van begin tot eind, inclusief nazorg. Daarnaast bieden wij als enige in Nederland mediation en financieel advies in één. Zo weet je direct waar je aan toe bent en welke toekomstplannen financieel haalbaar zijn. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.

Scheiding convenant

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Scheiden in grote lijnen

In grote lijnen verloopt een scheiding als volgt:

1. Een advocaat dient namens jullie (of één van jullie) een verzoekschrift in bij de rechter.
2. Naast dat verzoekschrift dienen jullie ook een echtscheidingsconvenant in en een ouderschapsplan als jullie ook minderjarige kinderen hebben samen.
3. De rechter beoordeelt jullie verzoek en doet uitspraak.
4. De scheiding wordt ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente.
5. Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

Maar zoals je vast begrijpt is dit erg kort door de bocht. In de praktijk is een scheiding vaak een stuk complexer. Ook is iedere scheidingssituatie anders.

Bij een scheiding aanvragen kun je onderscheid maken in 3 type relaties.

 • Huwelijk: met of zonder kinderen.
 • Geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen.
 • Geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen.

Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen moet ontbonden worden via de rechtbank. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen? Dan hoeft het aanvragen van de scheiding niet te gebeuren via een rechter, maar kan dit ook direct bij de burgerlijke stand van de gemeente. 

Scheiding vanuit een huwelijk of geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap en minderjarige kinderen samen? Dan zul je de scheiding moeten aanvragen via de rechtbank. Dit doe je met een verzoekschrift waarin je de rechter vraagt om jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap te ontbinden. In het verzoekschrift moet staan dat het huwelijk ‘duurzaam ontwricht is’. Oftewel: dat de relatie onherstelbaar beschadigd is.

Naast het verzoekschrift zullen jullie een echtscheidingsconvenant moeten indienen. Dit is een document waarin jullie afspraken vastleggen over bijvoorbeeld de woning, inboedel en eventuele alimentatie. Hebben jullie minderjarige kinderen samen? Dan is een ouderschapsplan ook verplicht. Hierin leggen jullie alle afspraken vast over de opvoeding van de kinderen. Bij Zorgeloosch helpen we jullie deze afspraken te maken én vast te leggen. Bovendien geven we de garantie dat jullie scheiding en de bijbehorende documentatie goedgekeurd wordt door de rechtbank en bank. Vervolgens zal de rechter een datum uitspreken per wanneer jullie officieel gescheiden zijn. De scheiding dient dan nog ingeschreven te worden in de gemeente en is daarna officieel.

Scheiden en kinderen met co-ouderschap
Mediation met partner bij scheiding

Scheiding vanuit een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen

Een geregistreerd partnerschap hoeft niet altijd ontbonden te worden door een rechter. Als jullie geen minderjarige kinderen hebben samen kun je dit rechtstreeks regelen bij de gemeente. Wel moet er een document opgesteld worden waarin jullie aangeven dat jullie het geregistreerd partnerschap willen ontbinden. Ook worden in dit document alle afspraken vastgelegd over de verdeling van bijvoorbeeld de woning, inboedel en alimentatie. Dit document kun je laten opstellen door een mediator, advocaat of notaris. Bij Zorgeloosch zit deze overeenkomst overigens bij de all-in prijs inbegrepen, waardoor je geen extra kosten hebt.

De mediator, notaris of advocaat stuurt jullie overeenkomst vervolgens naar een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Zodra de beëindiging van jullie partnerschap is ingeschreven in de registers, is de scheiding officieel.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Scheiding aanvragen bij samenwonen

Als je samenwoont hoef je een scheiding niet aan te vragen bij een rechtbank of de burgerlijke stand.

 • Heb je een samenlevingsovereenkomst? Dan kun je die met behulp van een mediator, advocaat of notaris ontbinden. Alle afspraken die jullie vastleggen over bijvoorbeeld de woning en inboedel, leg je vast in een vaststellingsovereenkomst. 
 • Hebben jullie geen samenlevingscontract? Dan hebben jullie geen verplichtingen jegens elkaar en kun je direct uit elkaar. 

Wonen jullie samen én hebben jullie minderjarige kinderen samen? Dan is een ouderschapsplan verplicht. 

Mediation gesprek met koppel scheiding
Checklist scheiden

Scheiden van tafel en bed

Sommige stellen kiezen voor scheiden van tafel en bed. Dit betekent dat jullie uit elkaar zijn, maar voor de wet nog wel getrouwd zijn. Deze vorm van scheiden komt meestal voor bij stellen die vanwege hun geloofsovertuiging niet mogen scheiden, of mensen die vanwege financiële redenen geen officiële echtscheiding willen. Het aanvragen van een scheiding van tafel en bed is te vergelijken met een reguliere scheiding. Ook voor het aanvragen van deze scheiding heb je dus een advocaat nodig.

Alles over scheiden

Het aanvragen van de scheiding is – zoals je hierboven hebt gelezen – min of meer het eindpunt van de scheiding. Het maakt de scheiding officieel. Voor het zover is, volgt eerst een periode van afspraken maken en onderhandelen met je partner. Bij de één gaat dit moeiteloos, maar bij verreweg de meeste stellen is dit een hobbelige weg.

Het is immers niet voor niets dat jullie gaan scheiden. Misschien was de koek al een tijdje op, maar wellicht is er plots iets gebeurd, zoals een affaire of een conflict. Er kan een gevoel van wantrouwen, woede of verdriet heersen. Het gebeurt ook dat partners zó boos zijn dat ze elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. Je spreekt dan van een vechtscheiding waarbij afspraken maken vrijwel onmogelijk is.

Bemiddeling door een onpartijdige mediator helpt jullie uit de impasse te komen. Bovendien weet een mediator alles over scheiden, waardoor niets vergeten wordt en de scheiding van A tot Z geregeld wordt.

Echtscheidingsconvenant

De afspraken die jullie maken leggen we vast in een echtscheidingsconvenant. Denk aan alle zaken over de woning en hypotheek, de inboedel, verzekeringen, pensioen, spaargeld, eventuele eigen bedrijven, alimentatie en meer. Maar niet alleen de ‘grote’ onderwerpen komen aan bod. Juist bij mediation is er ook oog voor het niet-juridische aspect van een scheiding. We behandelen dus ook de zaken die in jullie specifieke geval van belang voor jullie zijn. Een omgangsregeling met een huisdier bijvoorbeeld. Wie de kinderen ziet met Kerstmis en wie het fotoalbum meekrijgt.

Ouderschapsplan

Hebben jij en je partner kinderen samen, dan krijgt de scheiding een extra complexe laag. Want naast de woning, inboedel en financiële zaken die verdeeld moeten worden, wil je natuurlijk het beste voor je kinderen. Speciaal hiervoor is een ouderschapsplan. Een document waarin alle afspraken over de opvoeding van en de zorg voor de kinderen worden vastgelegd. Niet alleen schept dit document duidelijkheid; je kunt er later ook juridisch op terugvallen. Bij Zorgeloosch handelen we in het belang van beide partners, maar we willen in eerste plaats het beste voor de kinderen. Onze medewerkers hebben de pedagogische vaardigheden om ook jullie kinderen te begeleiden tijdens de scheiding. Zij geven kinderen informatie over scheiden en helpen het complexe thema scheiden begrijpelijk te maken.

Scheiding convenant

Zorgeloos scheiden met Zorgeloosch

Wil je dat jullie scheiding goed geregeld, vlot en zo zorgeloos mogelijk verloopt? En/of kunnen jij en je partner mediation goed gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je er samen niet uitkomt?

Maak geheel vrijblijvend kennis met een mediator van Zorgeloosch. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek gaan jullie met de mediator en een financieel adviseur rond de tafel. Er is alle tijd om kennis te maken en jullie vragen te stellen. Ook wordt er in het eerste gesprek een Snel Wonen Scan gedaan om te zien of jullie nieuwe woonwensen haalbaar zijn. Zo weten jullie direct waar jullie aan toe zijn.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

 1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
 2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
 3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Het was een prettige samenwerking”
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9