Hoe overtuig ik mijn partner dat we moeten scheiden?

Vertellen dat je wilt scheiden is één van de lastigste gesprekken om te voeren. Vooral als je partner daar (nog) niet aan toe is. Wat doe je als voor jou de beslissing vast staat, maar je partner niet wilt? In dit artikel leggen we uit hoe je je partner kunt overtuigen dat scheiden de beste oplossing is.

De eerste reactie

Je kunt je eigenlijk niet voorbereiden op de eerste reactie van je partner. Hij of zij kan stilvallen, boos worden of intens verdrietig. Welke reactie je ook krijgt: blijf rustig. Vergeet niet dat je partner de scheidingsboodschap misschien niet zag aankomen. Zo’n boodschap kan natuurlijk nogal rauw op je dak vallen. Geef je partner de ruimte om te reageren en bedenk dat hij of zij misschien direct kampt met allerlei angsten, twijfels en zorgen. Zoals over geld en de kinderen. Tip: maak geen ruzie tijdens het eerste scheidingsgesprek. Blijf kalm en bij je standpunt.

Weten hoe je dit eerste scheidingsgesprek voert? Lees ons artikel.

Scheiden voelt als een rouwproces

Onderzoek heeft uitgewezen dat een echtscheiding veel gelijkenissen vertoont met een rouwproces. En een rouwproces kent verschillende fases. Wanneer jouw partner in een andere fase zit dan jij, kan er onbegrip ontstaan. Inzicht in de verschillende fases kan je helpen om je partner en zijn/haar reactie te begrijpen.

Fase 1: Ontkenning

Je partner zal proberen de scheiding en het einde van de relatie te ontkennen en je misschien op andere gedachten proberen te brengen. 

Fase 2: Boosheid

Je partner zal zichzelf, jou of een derde de schuld geven van de scheiding. 

Fase 3: Onderhandelen

Je partner zal proberen om compromissen te sluiten. ‘Misschien kunnen we vrienden blijven?’ 

Fase 4: Verdriet

Je partner zal een periode van verdriet ervaren. Dit is de eerste stap naar aanvaarding. 

Fase 5: Aanvaarding

Je partner zal zich erbij neerleggen dat jullie relatie toch echt over is en dat er een scheiding zal komen. Deze fase zorgt ervoor dat jullie allebei kunnen gaan bouwen aan een leven zonder elkaar. 

Hoe overtuig je je partner dat je wilt scheiden?

Het is erg belangrijk om stevig in je schoenen te blijven staan als je eenmaal hebt aangegeven te willen scheiden. Tegelijkertijd is dit ook erg lastig. Wil jij scheiden, maar je partner niet? Hieronder geven we je enkele tips hoe je je partner overtuigt dat scheiden voor jullie de beste oplossing is.

Merk je dat je partner nog steeds niet wil meewerken? En wil je weten wat je concreet kunt doen om de scheiding eenzijdig voort te zetten? We schreven er een uitgebreid artikel over.

Tip 1: Blijf bij je standpunt

Je partner wilt niet scheiden en zal zoeken naar manieren om je van gedachten te doen veranderen. En laten we eerlijk zijn: het is makkelijker om je te laten ompraten dan voet bij stuk te houden. De kans is groot dat je partner op je gevoel inpraat en je probeert te overtuigen dat jullie niet moeten gaan scheiden. Hij of zij zal op zoek gaan naar een kans of opening om je om te praten.

Onthoud dat consistentie ontzettend belangrijk is. Als je eenmaal hebt aangegeven te willen scheiden, uit dit dan op een duidelijke manier. Wanneer je twijfel laat blijken of telkens iets anders zegt, ontstaat er verwarring bij je partner en wellicht ook valse hoop. Wees dus zeker van je zaak voordat je tegen je partner zegt dat je wilt scheiden. Laat geen ruimte open voor vrije interpretatie. Toon je medeleven, maar laat telkens blijken dat je goed over je beslissing hebt nagedacht en dat je niet op andere gedachten te brengen bent. Kortom: blijf bij je standpunt. Hoe moeilijk dit soms ook is. 

Tip 2: Geef niet toe aan schuldgevoel

Het is heel menselijk dat je jezelf schuldig voelt over de scheiding. Maar vergeet niet dat de beslissing om te scheiden niet uit de lucht is komen vallen. Waarschijnlijk was je al langer ongelukkig in jullie relatie of is er iets voorgevallen dat jullie huwelijk heeft ontwricht. Hoe moeilijk het ook is om je partner te moeten vertellen dat je wilt scheiden: je leeft voor jezelf en niet voor de ander. Blijf je uit schuldgevoel toch bij elkaar? Dan komt dat jullie relatie niet ten goede. Bovendien saboteer je jezelf ermee. 

Tip 3: Het komt goed

Een scheiding is zwaar. Je komt in een rollercoaster van emoties terecht en dan moet er ook nog van alles geregeld worden. Misschien hebben jullie kinderen samen, die het ook niet makkelijk hebben met de scheiding. Wat bij veel scheidende stellen overheerst is de angst om alleen achter te blijven. Weet echter (en vertel dat gerust tegen je partner) dat het goedkomt. Jullie zijn niet het eerste stel dat uit elkaar gaat. Het is door een hele zure appel heen bijten, maar na regen komt altijd zonneschijn. 

Tip 4: Doe het niet alleen voor je jezelf, maar ook voor je partner en kinderen

De kans is heel groot dat je een gevoel bekruipt dat je egoïstisch bezig bent. Bijna alle mensen die het initiatief namen voor de scheiding kampen hiermee. Je hebt het gevoel dat het jouw schuld is dat jullie relatie (of gezin) uiteen valt. De beslissing om te scheiden is echter niet zomaar. Je was waarschijnlijk al een hele tijd ongelukkig in jullie relatie. Scheiden doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner en kinderen. Je partner verdient iemand die wel gelukkig is in een relatie. Echt liefde, en niet een ongelukkige relatie. Ook je kinderen verdienen een gelukkige gezinssituatie. Als hun ouders een ongelukkige relatie hebben, pakken zij die negatieve emoties altijd op. 

Tip 5: Neem afstand van je partner

Hoewel dit een drastische stap lijkt, is het wel ontzettend nodig. Zodra je je partner hebt verteld dat je wilt scheiden, is het goed om zo snel mogelijk afstand te nemen. Jullie delen op dit moment waarschijnlijk een huis samen, financiën en natuurlijk de zorg voor jullie kinderen. Simpel gezegd: het is op die manier moeilijk om los te komen van elkaar en te wennen aan het idee van de scheiding. Probeer afstand te nemen zodat jij en je partner de scheidingsboodschap een plek kunnen geven. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een tijdelijke woning, probeer de financiën te scheiden en spreek af om de zorg voor de kinderen te delen.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Gesprek partneralimentatie mediation

Partner wil niet scheiden? Schakel mediation in

Komen jullie er samen niet uit? Mediation kan helpen om uit de impasse te komen. Een mediator scheiding is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Mediation biedt niet alleen hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook financieel advies. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Wil je partner niet scheiden? Ontdek of mediation jullie kan helpen

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met een mediator van Zorgeloosch.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10
“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8