Omgangsregeling of co-ouderschap

Na een scheiding heeft elke ouder recht op omgang met zijn of haar kinderen. Jullie kunnen in overleg een omgangsregeling afspreken of jullie kiezen voor co-ouderschap, waarbij jullie kiezen voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken van jullie kind of kinderen.

Mediator met koppel over omgangsregeling

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling betreft alle afspraken die jullie maken over de omgang met jullie kind of kinderen. Hoe je dit inricht, daar zijn jullie vrij in. De ouder die de meeste zorg- en opvoedtaken op zich neemt, de zogenoemde verzorgende ouder, daar is jullie kind het vaakst. In de omgangsregeling staat dan hoe vaak en wanneer jullie kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn.

Wat voor omgangsregelingen zijn er?

Jullie zijn vrij in het afspreken van een omgangsregeling. Hebben jullie nog jonge kinderen? Die hebben vaak nog behoefte aan regelmaat en rust. Dat creëer je niet door je kind elke week heen en weer te laten pendelen. Gaat het om oudere kinderen, dan kunnen jullie ook met hen overleggen wat zij het prettigst vinden. En er is natuurlijk de praktische kant: wat is haalbaar qua werk, school, sport? Lukt het jullie niet om samen tot een omgangsregeling te komen, dan bepaalt de rechter deze.

Traditioneel was het vroeger vooral de moeder die voor de kinderen zorgde, de vader werkte meestal fulltime. Bij een scheiding gingen de kinderen daarom veelal naar de moeder en zagen de kinderen hun vader elke 2 weken een weekend en de helft van de schoolvakanties en feestdagen. Nu zie je dat ouders steeds minder voor deze variant kiezen en speelt de vader een steeds grotere rol in de verzorging en opvoeding. Als jullie ervoor kiezen de omgangsregeling gelijk te verdelen, dan kun je kiezen voor co-ouderschap.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Mediation gesprek met koppel scheiding

Wanneer kies je voor co-ouderschap?

Om samen voor co-ouderschap te kiezen, zijn een aantal dingen belangrijk. Allereerst dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen, niet meer dan zo’n 7 kilometer uit elkaar. Zo kunnen jullie de kinderen allebei gemakkelijk van en naar school of sport brengen. Of jullie kinderen kunnen, als zij ouder zijn, zelf op de fiets heen en weer.

Ten tweede: realiseer je van te voren dat jullie regelmatig contact met elkaar hebben om over allerhande zaken omtrent de kinderen te overleggen. Is dat lastig voor jullie? Dan kunnen jullie misschien beter voor een andere omgangsregeling kiezen.

Tot slot moet co-ouderschap wel praktisch uitvoerbaar zijn. Ook al zouden jullie het allebei willen, heeft het zin als bijvoorbeeld één van jullie twee fulltime werkt?

Wat doet co-ouderschap voor een kind?

Uit promotieonderzoek van Sarah Westphal aan de universiteit van Utrecht blijkt dat kinderen het gelukkigste zijn, als ze afwisselend bij beide ouders wonen. Kinderen die afwisselend bij beide ouders wonen, hebben een hoger sociaal en psychisch welzijn dan kinderen die bij één van beide ouders wonen. Dit geldt in het algemeen. Natuurlijk kan dit per situatie en per kind verschillen. Het ene kind vindt het fijn om evenveel tijd bij jullie door te brengen. Het andere kind kan daar moeite mee hebben.

Voorkom in elk geval dat jullie kinderen vaak moeten wisselen van huis. Dat geeft hen meer rust. Als jullie kinderen al wat ouder zijn, betrek ze dan bij de invulling van het co-ouderschap. Waar voelen zij zich goed bij? Je kunt zelfs afspreken om het eens een paar weken uit te testen. Doe dit wel voordat alles formeel geregeld is. Want als je eenmaal een co-ouderschap hebt, kun je daar niet zo 1-2-3 vanaf.

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Het is een fabeltje dat bij co-ouderschap geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. De kosten zijn voor jullie beiden wel gelijk, maar als de één meer verdient dan de ander wordt van diegene toch verwacht een wat hogere kinderalimentatie bij te dragen. Die kosten zijn voor deze ouder makkelijker te dragen.

Wat ook kan, is dat jullie een aparte rekening openen, waarop jullie naar rato een bepaald bedrag per maand storten. Van deze rekening kunnen jullie dan alles betalen wat met de kinderen te maken heeft. Ook kun je de kinderbijslag op deze rekening laten storten.

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9