Online scheiden

Online scheiden is in het huidige tijdperk ook mogelijk. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.

Scheiden kost geld

Dat had je waarschijnlijk al verwacht. Er ontstaan na de scheiding niet alleen twee huishoudens met de daarbij behorende lasten, ook de scheiding regelen kost geld.

Hoe bespaar je op je scheiding?

Door het zelf te doen! En dat kan tegenwoordig. Op internet zijn voldoende aanbieders die je scheiding online kunnen regelen. Dat is ook heel fijn als je liever niet meer samen aan tafel gaat zitten om afspraken te maken. Je kunt bij online scheiden heel veel via mail regelen. Dat scheelt weer vervelende confrontaties en oplopende emoties. Kom je er ook via de mail niet samen uit, dan kun je kiezen voor een online mediator.

Echtscheiding online regelen

In grote lijnen komt het er op neer dat je een model convenant kunt downloaden bij de aanbieder van jullie keuze. Jullie bespreken samen wat jullie willen met de woning, jullie bezittingen en schulden, hoe jullie willen omgaan met de verdeling van de opgebouwde pensioenen en eventueel partneralimentatie afspreken. Als alle afspraken gemaakt zijn, vullen jullie het convenant in.

Daarnaast kun je ook een model ouderschapsplan downloaden. Zie hier een ouderschapsplan voorbeeld. In een ouderschapsplan zijn bepaalde onderwerpen verplicht. Denk hierbij aan de verdeling van kosten voor de opvoeding en verzorging, informatieverstrekking, de zorgverdeling en de manier waarop de kinderen zijn betrokken bij de inhoud van het ouderschapsplan. Ook hierover gaan jullie in gesprek. Onderdeel van de afspraken is de verdeling van de kosten van de kinderen of kinderalimentatie. Jullie maken hiervoor bij een online scheiding in principe zelf een berekening.

Als alles is ingevuld, ondertekenen jullie de overeenkomsten. De overeenkomsten sturen jullie naar de advocaat die de scheiding gaat aanvragen of het bedrijf dat jullie scheiding online regelt. Zij zorgen vervolgens voor indiening bij de rechtbank. De rechter doet uitspraak in de vorm van een beschikking. Jullie moeten dan nog akkoord geven op de inhoud van de beschikking door de akte van berusting te tekenen en terug te sturen. Daarna kan de echtscheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en zijn jullie officieel gescheiden.

Fluitje van een cent toch?

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

De kosten van een online scheiding

Een basis pakket online scheiden is inderdaad goedkoper dan een scheiding die je met hulp van een advocaat of mediator scheiding regelt. Je regelt alles zelf dus je hoeft geen uurtarief voor de ingeschakelde derde te betalen. Je betaalt voor de te downloaden documenten en de kosten van het indienen van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank.

De prijzen op internet variëren van € 382 per persoon tot circa € 480,- per persoon. Hier komen vaak nog de kosten van de rechtbank bij (in 2015 € 285). Veel online-scheiden aanbieders noemen vanaf-prijzen die er heel gunstig uit zien. Scheiden vanaf € 149 (per persoon!), klinkt als een koopje. Dat koopje is alleen niet voor iedereen weggelegd.

Je kunt namelijk een subsidie op de kosten van de scheiding krijgen. Niet iedereen komt voor die subsidie in aanmerking. Alleen personen met een jaarinkomen onder een bepaalde grens, hebben recht op (een deel van) de subsidie.

Tip voor online scheiden

Let ook op of de prijzen die genoemd worden inclusief of exclusief btw zijn. Het scheelt nogal als er nog 21% extra op de prijs komt.

Online scheiden Brons, Zilver, Goud; hoe duur wil je de online scheiding maken?

Online scheiden start meestal met een basispakket. Het ouderschapsplan en convenant worden aangeboden in het basispakket en soms ook de procedure bij de rechtbank. Veel aanbieders bieden extra service tegen een extra prijs. Je kunt hierbij denken aan: begeleiding bij het opstellen van het convenant en ouderschapsplan, alimentatieberekeningen of een gesprek met een mediator of advocaat.

Of toch voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten?

Jullie hebben samen een leven opgebouwd, aankopen gedaan en waarschijnlijk samen een huis gekocht. Misschien heeft één van jullie een eigen bedrijf. Of je nu getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, het ontvlechten van jullie huwelijk lijkt op het eerste gezicht misschien wel eenvoudig maar is dat vaak niet.

De afspraken die je maakt bij de afronding van jullie huwelijk kunnen op langere termijn onvoorziene gevolgen hebben. Belastingregels hebben invloed op hoe je bijvoorbeeld levensverzekeringen splitst. Je doet een schenking aan je ex-partner die je niet als schenking had bedoeld maar er volgens de belastingdienst wel één blijkt te zijn. En dan ligt er ineens een belastingaanslag op de mat. Ook onderwerpen als toeslagen, een woning die in de verkoop staat maar nog steeds van jullie beiden is, zijn zaken die goed bekeken en omschreven moeten worden. Om “verrassingen” achteraf te voorkomen.

Zelf je scheiding regelen; voor- en nadelen

Online scheiden heeft voor- en nadelen. Een voordeel is natuurlijk de lagere kosten voor de scheiding zelf. Daarnaast hoeven jullie geen afspraken te maken bij een advocaat of mediator, wat een tijdsbesparing kan opleveren. Het risico is dat jullie zaken vastleggen in het convenant, die op langere termijn anders uitpakken dan jullie hadden voorzien. Voor sommige zaken is het inschakelen van een specialist een heel verstandige keuze. Iemand met ervaring, die op de hoogte is van wettelijke en fiscale regelingen.

Huisdieren verdeling scheiding

Modern scheiden via internet

We leven in het tijdperk van de digitale communicatie. Niets mis mee. Als jullie samen de afspraken maken en het ouderschapsplan en convenant kunnen opstellen, is een internetscheiding misschien wel wat voor jullie. Maar wat als het overleg niet meer zo goed lukt en jullie niet meer on speaking terms zijn? Willen jullie de scheiding via mail afhandelen? Met een Whatsapp aangeven dat je het niet eens bent met de voorgestelde zorgverdeling? Hoe wil je dan in de toekomst overleggen over de kinderen?

Ervaringen met online scheiden

De ervaringen met online scheiden zijn wisselend. Sommige gescheiden stellen zijn erg positief terwijl anderen aangeven dat ze achteraf bezien andere besluiten hadden genomen als ze beter geïnformeerd waren geweest.

Tip

Lees je van te voren goed in en verdiep je in wat het aanbod inhoudt. Kijk realistisch naar jullie eigen mogelijkheden en vermogen om samen afspraken te maken. Soms is goedkoop duurkoop en soms kan online scheiden een uitstekende manier zijn om de scheiding te regelen.

“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9