Sociale huurwoning na scheiding

Als je gaat scheiden, is een van je grootste zorgen misschien wel je huisvesting. Want waar ga je wonen na de scheiding? Hoe ga je dat betalen? Waar gaat je partner wonen? We leggen op deze pagina uit hoe je een sociale huurwoning na je scheiding kunt verkrijgen.

zorgeloosch-mediator-0039-1280x960

Wanneer kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning na een scheiding?

Een fijne oplossing voor je huisvesting na de scheiding, is een sociale huurwoning. Deze woningen zijn goedkoper dan huurwoningen. Vaak zijn ze eigendom van een woningcorporatie. Voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie gelden voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je aan deze voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld:

  • Ingeschreven staan bij een woningcorporatie of bij een andere organisatie die sociale huurwoningen aanbiedt.
  • Een huisvestingsvergunning aanvragen (in sommige gemeenten).
  • Voldoen aan de eisen van de woningcorporatie.

Een woningcorporatie mag eisen stellen aan de grootte van je gezin of de hoogte van je inkomen.

Jaarlijks wordt minimaal 85% van het aanbod sociale huurwoningen van woningcorporaties verhuurd aan huurders met een inkomen van maximaal €44.035 voor eenpersoonshuishoudens (2023). De overige 15% mag verhuurd worden aan eenpersoonshuishoudens met een hoger inkomen.

Aanvragen van een sociale huurwoning: het proces

Stap 1: informeren bij de gemeente

Informeer bij jouw gemeente bij welke woningcorporaties je moet zijn.

Stap 2: schrijf je in bij een woningcorporatie

De grootte van je gezin en de hoogte van je inkomen bepalen welk type woning je krijgt. Ben je ingeschreven bij de woningcorporatie? Zoek dan op hun website naar een woning, of maak een afspraak.

Stap 3: reageren op een woning

Zie je een geschikte woning op de website voorbijkomen? Dan kun je reageren. Als je aan de beurt bent, krijg je een bericht om de woning te bezichtigen. Hoelang dit duurt, is afhankelijk van de wachttijd. Deze varieert in elke gemeente.

In noodgevallen kun je voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Hiervoor heb je een urgentieverklaring nodig. Deze moet je aanvragen bij je gemeente. Let op: niet in iedere gemeente geldt een scheiding als geldig voor urgentie.

Voorzieningen die jou aan een woning helpen tijdens een scheiding

Naast de urgentieverklaring, zijn er nog twee voorzieningen die jou kunnen helpen sneller aan een woning te komen:

  • Voorlopige voorziening: Als jij en je partner niet kunnen beslissen wie in de huidige woning blijft, kun je bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter beslist dan wie in de woning mag blijven.
  • Huurtoeslag: Na de scheiding, als je financiële situatie is veranderd, kun je mogelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Zorgeloosch Scheiden helpt jou verder

Wil je alles rondom de scheiding goed regelen, ook je huisvesting? Een mediator scheiden helpt jullie verder. Een mediator is een onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding van A tot Z te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Daarnaast helpt mediation om alles rondom jullie woning te regelen. Dan kun je denken aan het verdelen van de woning en de boedelscheiding. Maar ook hulp bij het regelen van een tijdelijke woning en de oude en nieuwe hypotheek. Alle afspraken leggen we overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning?

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is afhankelijk van de gemeente waar je op de wachtlijst staat. In sommige gemeenten, bijvoorbeeld in Friesland, is de wachttijd gemiddeld drie jaar. Terwijl bij gemeentes in de Randstad dit oploopt tot wel elf tot dertien jaar.

Kan ik urgentie krijgen vanwege mijn scheiding?

Ja, dat is mogelijk. Als je voor of na het scheiden snel in aanmerking wil komen voor een huurwoning, kan een urgentieverklaring uitkomst bieden. Deze verklaring geeft je met name voorrang bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. Let op: niet in iedere gemeente geldt een scheiding als geldig voor urgentie.

De urgentieverklaring vraag je aan bij een woningbouwvereniging in jouw gemeente. In sommige gemeenten heet dit een voorrangsverklaring.

Wat gebeurt er als mijn inkomen verandert nadat ik in een sociale huurwoning ben gaan wonen?

Wanneer je als huurder meer gaat verdienen – te veel voor een sociale huurwoning – kan een verhuurder de huurder niet zomaar uitzetten. Je kan dus in de sociale huurwoning blijven wonen. Dit noemen we scheefwonen.

Scheefwoners bewonen een sociale huurwoning terwijl ze in feite te veel verdienen om erin te mogen wonen. Vaak zorgen zij ervoor dat er een wachtlijst ontstaat.

“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10