Uit elkaar met kind

Wanneer twee mensen uit elkaar gaan is dit altijd een lastige periode. Maar met een kind of meerdere kinderen is dit extra moeilijk.

Ook voor kinderen verandert er veel na de scheiding. Hun wereld staat op zijn kop en hun thuis zal nooit meer hetzelfde zijn. Daarom is het belangrijk om tijdens en na de scheiding alles zo goed mogelijk te regelen voor de kinderen.

We gaan uit elkaar, wat gebeurt er met ons kind?

Wanneer jullie uit elkaar gaan en kinderen hebben, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken die betrekking hebben op de kinderen. Je kunt er in principe alles in opnemen wat je wilt. Een aantal onderwerpen is verplicht:

  • De verdeling van zorg en opvoeding;
  • De wijze waarop de omgang is geregeld (als jullie uit elkaar zijn hebben de kinderen recht op omgang met beide ouders)
  • De verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding
  • De manier waarop jullie elkaar op de hoogte houden over de ontwikkeling van jullie kind
  • De manier waarop je overlegt over de belangrijke zaken

Bij kinderen tot en met twaalf jaar verwacht de rechter dat jullie als ouders het ouderschapsplan met hen bespreken. Kinderen ouder dan twaalf hebben het recht mee te denken met de beslissingen in het ouderschapsplan; ze mogen aangeven wat voor hen belangrijk is wanneer hun ouders uit elkaar gaan.

Scheiden met één of meerdere kinderen is extra moeilijk

Uit elkaar met kind; hulp nodig met de regeling?

Wanneer jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan kan Zorgeloosch Scheiden jullie helpen met het maken van afspraken in het ouderschapsplan. Wij zijn de neutrale derde partij waarbij je mag rekenen op deskundig advies. Plan nu een gratis intakegesprek, bel 088 1661 553.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen