Hypotheek overnemen

Als je gaat scheiden met een koopwoning moet je besluiten wat je gaat doen met je woonsituatie en hoe je de hypotheek wilt regelen. Een scheiding heeft grote impact en gevolgen en met alle emotie die erbij komt kijken, kan het lastig zijn om de financiële zaken op een rijtje te zetten.

 1. Kan ik mijn partner uitkopen?
 2. Hoe gaat dat in zijn werk?
 3. Kan ik de hypotheek wel in mijn eentje bekostigen?
 4. Wat gebeurt er met de overwaarde?

Dit zijn praktische vragen die je waarschijnlijk hebt en waar je het liefst direct een oplossing voor vindt.

Op deze pagina geven we antwoord op jouw vragen en geven we je uitleg over wat Zorgeloosch voor jouw situatie kan betekenen, want iedere situatie is uniek. Wij bieden een gratis kennismakingsgesprek met een mediator en financieel adviseur waarin jullie woonsituatie uitgebreid wordt besproken en je vragen en verwachtingen betreft het overnemen van de hypotheek kunt afstemmen.

Overnemen van de hypotheek; Wat zijn de opties?

Kiest één van jullie om het koophuis over te nemen, dan zijn er twee opties namelijk:

1. Één van de partners koopt de ander uit
Als één van jullie in het huis wil blijven wonen, moet de hypotheek op diens naam komen te staan. Die partner zal ook de ander moeten uitkopen. Vaak is daar een extra hypotheek of een andere lening voor nodig. De bank gaat daar alleen mee akkoord als je kunt aantonen dat je de nieuwe financiële lasten in je eentje kunt dragen. Vaak is het wel gemakkelijker om een hypotheek over te nemen dan een nieuwe aan te gaan. Je bent al klant van de bank en het onderpand is bekend.

2. Het huis wordt één van beiden economisch toebedeeld
De bank moet de partner die het huis verlaat daarvoor ‘ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid’ (OHA) verlenen. Als je niet wilt of kunt wachten op het OHA is ‘economisch toebedelen’ een mogelijkheid. Dat doet zich voor als een van beiden nog voor het OHA er is, direct een nieuw huis wil kopen. Een economische toebedeling betekent dat één van de partners 100 procent belastingtechnisch eigenaar wordt van de woning.

Een financieel adviseur kan je helpen je opties door te rekenen, alle gevolgen voor je belastingaangiften te onderzoeken en kan je helpen bij het aanvragen van een eventuele nieuwe hypotheek. Bij mediation van Zorgeloosch zit er altijd een financieel adviseur aan tafel die een zo goed mogelijke situatie voor jou kan realiseren en meestal meer voor elkaar krijgt dan wanneer je het zelf probeert te regelen via een eigen adviseur of een adviseur van de bank. Benieuwd wat Zorgeloosch voor jouw scheiding kan betekenen?

Scheiden met een koophuis;

Wat moet er geregeld worden?
Als je gaat scheiden moet er een hoop geregeld worden wat betreft het koophuis. Neemt één van beiden de hypotheek over? Dan moeten de volgende stappen doorlopen worden.

 • Bepalen wie van de twee de hypotheek overneemt.
 • Waarde bepalen van het huis bijvoorbeeld door middel van een taxatie. Dit is belangrijk voor het vaststellen van de overwaarde van het huis en de verdeling daarvan.
 • Inzicht in je financiën om nieuwe woonsituatie te kunnen regelen.
 • Het uitkopen van de ander en het overnemen van de hypotheek.
Je wilt scheiden

We begrijpen dat dit niet je alledaagse bezigheden zijn en het moeilijk is om dit zelf goed te regelen. Zeker wanneer emoties de overhand nemen, kan het lastig worden financiële kwesties te regelen. De krapte van de woningmarkt kan extra druk leggen op de besluiten die jullie nemen, dat snappen wij heel goed en zien wij dagelijks.

Je hoeft het niet alleen te doen. Een mediator en financieel adviseur kunnen je helpen met een goede en eerlijke oplossing voor beiden. Ze zijn onpartijdig en willen de scheiding en financiële zaken voor jullie beiden zo goed mogelijk regelen. Benieuwd wat Zorgeloosch voor jullie woonsituatie kan betekenen? Plan een gratis kennismakingsgesprek met een van onze experts. Zij helpen je graag verder met onder andere jouw vragen over het koophuis.

Kan ik de volledige hypotheek wel bekostigen?

Je wilt graag de hypotheek van het koophuis overnemen, maar je weet niet of je deze hypotheek wel kunt bekostigen zonder je partner. Bij mediation van Zorgeloosch is er altijd een financieel adviseur betrokken die voor jullie beiden de financiële situatie en woonmogelijkheden in kaart brengt. Zorgeloosch werkt dagelijks samen met verschillende partners, zoals banken om de beste oplossing voor je hypotheek te realiseren als je gaat scheiden. Zo krijgen we meer voor elkaar dan je zelf zou kunnen of enkel een mediator je kan bieden.

Wat Zorgeloosch allemaal voor je regelt

 1. Opstellen van een scheidingsconvenant en ouderschapsplan in overleg met jou en je partner.
 2. Samen komen tot een goede regeling over e.v.t. alimentatie en verdeling van vermogen, bezittingen en schulden.
 3. Een woonoplossing voor beiden creëren zowel tijdens als na de scheiding.
 4. Regelen van alles wat betrekking heeft op je hypotheek, zoals een notaris, aankoop van een e.v.t. nieuwe woning, taxatie, controleren van hypotheek- en leveringsakten en het opstellen van een financieel plan.
 5. Aanvragen van de scheiding bij de rechtbank.
 6. Aanvragen van eventuele toeslagen.
 1. Inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de Basisregistratie Personen en bij de gemeente.
 2. De belastingdienst op de hoogte brengen van je nieuwe situatie, plus het aanpassen van de voorlopige aanslag/teruggave.
 3. Verzorgen van de belastingaangifte, ook na je scheiding.
 4. Verzorgen en wijzigen van verzekeringen inclusief polisopzegservice.
 5. Regelen van de pensioenverevening, het verdelen van het ouderdomspensioen van jou en je (ex-)partner.
 6. De impact van de scheiding op het kind/de kinderen proberen te beperken door kindgesprekken te voeren of je kosteloos in contact te brengen met een KIEScoach.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Samen staan we sterker

De klant ontzorgen van A tot Z; dit lukt ons alleen door nauw samen te werken met banken, bedrijven en organisaties die ons dienstenpallet aanvullen en verrijken.

Samen staan we sterker. En komt de verwezenlijking van onze missie ‘iedereen een Zorgenvrij leven’ voor onze klanten steeds een stapje dichterbij.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8