Scheiding en kinderen

Vaak is het eerste wat mensen denken bij een scheiding: ‘En de kinderen dan?’

Wanneer je gaat scheiden is dit altijd een turbulente tijd waarin je veel moet regelen en belangrijke en moeilijke beslissingen moet nemen samen met je (ex)partner. Wanneer je kinderen hebt is dit extra lastig omdat het probleem nu niet alleen maar tussen jou en je partner ligt maar de kinderen er ook mee te maken hebben. Voor kinderen verandert er na de scheiding enorm veel en zal hun thuis nooit meer hetzelfde zijn als daarvoor. Daarom is het belangrijk om hier zo goed mogelijk mee om te gaan en indien nodig hulp in te schakelen om de gevolgen voor je kind te beperken.

Scheiding en de gevolgen voor de kinderen

De periode van het scheiden is over het geheel al moeilijk. Maar veruit het moeilijkste moment is als je de kinderen moet vertellen dat jullie gaan scheiden. Het leven van je kind staat na zo’n moment namelijk op zijn kop. Het is belangrijk dat jij en je partner elkaar niet de schuld geven van de scheiding in het bijzijn van jullie kind. Dit zorgt alleen maar voor verwarring en meer verdriet. Ook is het belangrijk je kind de ruimte te geven om het nieuws dat jullie gaan scheiden te verwerken.

Veruit het moeilijkste moment is als je de kinderen moet vertellen dat jullie gaan scheiden

Wat moet je regelen voor de kinderen als je gaat scheiden

Het is verplicht voor gehuwden en geregistreerd partners om een ouderschapsplan op te stellen als er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding. In dit plan staat wat er na het scheiden met jullie kind gebeurt. Dit plan wordt aan de rechter voorgelegd. Het doel hiervan is om ouders actief na te laten denken over de toekomst van hun kinderen en de rol die zij daarin gaan spelen. Dit geeft zowel voor de ouders als voor de kinderen rust na de scheiding. In een ouderschapsplan staan alle afspraken die betrekking hebben op de kinderen. Zelfs als de hond meegaat in de zorgverdeling van de kinderen mag dat worden opgenomen in het ouderschapsplan. Hierin is redelijk veel vrijheid, maar toch zijn er een aantal onderwerpen die verplicht zijn mee te nemen in het ouderschapsplan:

  • De verdeling van de zorg en opvoeding;
  • De wijze waarop de omgang is geregeld (jullie kind heeft recht op de omgang met beide ouders);
  • De verdeling van kosten van de verzorging en opvoeding;
  • De manier waarop informatieoverdracht over de ontwikkeling van jullie kind plaatsvindt;
  • De manier waarop overleg over belangrijke zaken plaatsvindt.

Voor het maken van een ouderschapsplan moet er dus van alles geregeld worden en moeten er meerdere afspraken worden gemaakt en vastgelegd. Hiervoor kan je Zorgeloosch Scheiden inschakelen. Wij treden op als neutrale mediator tussen jou en je partner. Hierbij begeleiden we het overleg en zorgen we dat er eerlijke en rechtvaardige afspraken worden gemaakt.

Meer lezen over scheiden en kinderen?

Download nu onze gratis gids over scheiden en kinderen.

Download gratis gids

Kinderalimentatie

Als ouders zijn jij en je partner allebei verplicht om jullie kinderen tot de leeftijd van 21 jaar financieel te verzorgen. Hierbij ontvangt de alimentatiegerechtigde ouder tot de 18e verjaardag van het kind de alimentatie. Na de 18e verjaardag van het kind kan hij of zij kiezen om zelf de alimentatie te ontvangen. De alimentatie wordt bepaald op basis van de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders om in deze behoefte te voorzien. Deze behoefte van de kinderen wordt bepaald op basis van het inkomen vóór de scheiding. De draagkracht van beide ouders wordt berekend op basis van hun netto-inkomen, waarbij er rekening mee wordt gehouden dat de ouder zelf ook voldoende te besteden heeft. Tot slot wordt er gekeken naar de zorgverdeling: hoe lang de kinderen bij elke ouder krijgen. Ook wanneer je je kind niet meer ziet ben je verplicht om kinderalimentatie te betalen.

Hoe kan een mediator ons helpen?

Een ouderschapsplan opstellen kan een hele klus zijn. Er zijn een aantal verplichte onderwerpen die hier sowieso in moeten worden opgenomen. Hiernaast kun je het altijd zo uitgebreid maken als je zelf wil. Dit betekent dat er een hoop zaken overlegd en besproken moeten worden. Een mediator begeleidt jullie niet alleen in het overleg over de afspraken maar kan ook tips en adviezen geven. Ook kunnen onze mediators de hoogte van de kinderalimentatie berekenen voor jullie. De mediator legt de afspraken vast in het ouderschapsplan. Zo weten jullie zeker dat het ouderschapsplan klopt en inzichtelijk is. Zorgeloosch Scheiden heeft de mediator die jullie nodig hebben voor het regelen van alle zaken rondom de scheiding. Plan daarom vandaag nog een gratis intakegesprek in! Dit kun je doen door te bellen naar 088 1661 553 of te mailen naar [email protected]. Tijdens een intakegesprek bespreken we jullie persoonlijke situatie en onze werkwijze en maken we een voorstel voor een persoonlijk plan van aanpak.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen