Scheiding aanvragen

Een scheiding aanvragen is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Hoe je een scheiding aanvraagt, is per situatie verschillend. Voordat je een scheiding echt kunt aanvragen, moet je eerst jullie afspraken vastleggen. Daarna kan een advocaat de scheiding bij de rechtbank.

Stap 1: Scheiding regelen

Hebben jij en je partner een koop of huurwoning? Heb je kinderen? Is één van jullie ondernemer? Dit heeft invloed op de hulp die je nodig hebt om de scheiding goed te regelen. Bij een scheiding komt veel papier- en maatwerk kijken, ongeacht op welke manier je de scheiding regelt.

Drie opties om afspraken met elkaar te maken

Je kunt de scheiding regelen met een advocaat, een mediator of zelf samen met je partner.

1. Scheiden met een advocaat

Een advocaat kijkt alleen naar jouw belangen en niet naar de belangen van je partner. De focus ligt hierbij vaak meer op het juridische dan op het emotionele.

Hoe lang het duurt voordat de scheiding aangevraagd kan worden is niet duidelijk. Dat hangt af hoe snel jullie en jullie advocaten eruit zijn. Daarna kun je de formele procedure van het aanvragen van de scheiding in gang zetten.

2. Scheiden met een mediator

Een mediator kijkt naar de belangen van jou en je partner. Dit zorgt ervoor dat jullie de scheiding op de best mogelijke manier afronden.

Een mediator bespaart vaak tijd en zorgt ervoor dat de scheiding binnen enkele maanden geregeld kan zijn. Uiteraard hangt dit af van in hoeverre jullie goed met elkaar afspraken kunnen maken.

3. Scheiding zelf regelen

Het is mogelijk om zelf de scheiding te regelen. Vaak gebeurt dit online. Hou er wel rekening mee dat een scheiding bestaat uit complexe zaken (zeker als jullie getrouwd zijn, kinderen en een koophuis hebben). Scheiden via deze manier is daarom alleen aanbevolen als je zelf financieel onderlegd bent en in staat ben om samen goede afspraken te maken en veel zelf te regelen.

Je kunt hier direct met je partner mee aan de slag. Er kan niet van tevoren bepaald worden binnen welke termijn de scheiding geregeld kan worden en aangevraagd.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Stap 2: Aanvraag scheiding

Als jullie samen afspraken hebben gemaakt (onder begeleiding) dan kan een advocaat het verzoek tot echtscheiding indienen. Alleen hij kan de scheiding dus aanvragen in de meeste gevallen.

Nadat de scheiding is uitgesproken door de rechter, moet de scheiding nog in het huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand worden ingeschreven.

Zorgeloosch: Mediation en financieel advies ineen

Scheidingsbemiddeling & financieel advies, samen in één klantvriendelijke dienstverlening. Of het nu gaat om jullie kinderen, de woning of jullie financiële zaken, alles wordt Zorgeloosch geregeld.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen