Scheiden van tafel en bed

Als je nog niet definitief gescheiden door het leven wilt gaan maar wel praktisch gescheiden wilt leven dan kun je scheiden van tafel en bed. Voor de wet ben je nog getrouwd en scheiden van tafel en bed kan alleen als je getrouwd bent. De procedure verschilt nauwelijks van een normale scheidingsprocedure.

Wat is scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed betekent dat jij en je partner gescheiden van elkaar gaan leven maar je voor de wet nog getrouwd blijft. De gemeenschap van goederen wordt omgezet naar huwelijkse voorwaarden, waardoor je wettelijk gezien nog getrouwd bent.

Waarom scheiden van tafel en bed?

Vroeger werd deze vorm van scheiden vooral gebruikt vanwege geloofsovertuiging. Je mocht dan van het geloof niet scheiden en in deze vorm bleef je wettelijk gezien getrouwd, maar praktisch gescheiden. Tegenwoordig verplicht de wet je niet meer om samen te wonen. Dus scheiden mensen vooral van tafel en bed omdat ze bijvoorbeeld financieel er niet uit zijn of andere praktische redenen.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

De belangrijkste gevolgen van scheiden van tafel en bed

  • De onderhoudsplicht blijft bestaan
  • Het is niet mogelijk om met iemand anders te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan
  • Er is geen financiële verantwoordelijkheid meer naar elkaar. Je kunt niet voor een nieuwe schuld van de ander aansprakelijk worden gesteld
  • De pensioenen zijn verdeeld en het nabestaandenpensioen loopt door
  • De schulden, vermogen en inboedel worden verdeeld
  • In sommige gevallen heb je recht op toeslagen of bepaalde heffingskortingen

Zorgeloosch: Mediation en financieel advies ineen

Scheidingsbemiddeling & financieel advies, samen in één klantvriendelijke dienstverlening. Of het nu gaat om jullie kinderen, de woning of jullie financiële zaken, alles wordt Zorgeloosch geregeld. Ook als je wilt scheiden van tafel en bed.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen