Scheiden of uit elkaar gaan

Scheiden of uit elkaar gaan.. Je wilt dit op een goede manier doen. Maar wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe zit het met de kinderen en de koopwoning? We vinden voor elk vraagstuk een passende oplossing.

Waar begint je scheiding? En nog belangrijker: Hoe eindigt je scheiding?

In dit artikel vind je informatie over scheiden en uit elkaar gaan. Van het besluit om uit elkaar te gaan tot het vastleggen van de afspraken. En als je hulp nodig hebt, dan staan we voor je klaar.

 • Je wil scheiden. En nu?
  Hoe vertel je je partner dat je niet meer verder wil? Zachte heelmeesters… Is snel scheiden dan beter?
 • Waarom is scheiden anders dan uit elkaar gaan na samenwonen?
  In grote lijnen moet er bij een beëindiging van een huwelijk hetzelfde worden geregeld als wanneer jullie een samenleving verbreken. Toch zijn er verschillen. Niet in de emotie maar wel in de afwikkeling.
 • Scheiden of uit elkaar gaan met kinderen
  Kinderen scheiden niet. Jullie blijven je leven lang de ouders van jullie kinderen. Wat moet je regelen en hoe zit het nu eigenlijk met een ouderschapsplan?

Wist je dat je ook kinderalimentatie moet betalen als je geen ouderlijk gezag hebt?

Wie blijft er in de woning na de scheiding?
Wie woont waar na de scheiding? Hoe regel je het met de hypotheek? Bij Zorgeloosch is dit een vast onderdeel van de dienstverlening. Wat zijn jullie wensen? Aan ons om de mogelijkheden voor jullie in kaart te brengen.

Hoe regel je een scheiding?
Omdat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet: Een stappenplan.

  • stappenplan bij scheiding
  • stappenplan bij uit elkaar gaan na samenwonen

 

Niet scheiden, wel tijdelijk uit elkaar?
Ook dan is het verstandig afspraken te maken.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Antwoord op al je vragen over scheiden?

Natuurlijk zou je het liefst na het lezen van dit artikel antwoord op al je vragen hebben. Maar geen scheiding is hetzelfde. Door onze ervaring weten wij dat als geen ander.

Scheiden of uit elkaar gaan?

In grote lijnen is dat hetzelfde. Zeker wat betreft emoties. Daarom gebruiken wij scheiden en uit elkaar gaan door elkaar.

Je wilt scheiden. En dan?

Als jij degene bent die heeft besloten om uit elkaar te gaan, dan ben je een paar stappen verder dan je partner. Het spreekt bijna voor zich dat je je partner eerst laat weten dat je niet meer samen verder wilt. Voor je partner is dit hoogstwaarschijnlijk een verdrietige en misschien wel onverwachte mededeling.

Snel scheiden is meestal geen goede oplossing

Geef je partner tijd en  ruimte om het nieuws te verwerken. Zeker als hij of zij de scheiding niet heeft zien aankomen. Omdat er nog veel zaken geregeld moeten worden, is het belangrijk om de communicatie tussen jullie zo goed mogelijk te houden. Begrip voor de emoties van je partner (verdriet, boosheid) draagt bij aan een soepeler scheiding. Bovendien moeten jullie allebei besluiten nemen die invloed hebben op je nieuwe toekomst. Er is veel om over na te denken. Voorkom overhaaste beslissingen waar je later misschien wel spijt van hebt.

En dan ga je scheiden

Er komt een moment dat je de stappen gaat zetten om nieuwe afspraken voor de toekomst te maken en de financiële kant van jullie samenzijn te verdelen. Daar komt best veel bij kijken.

Uit elkaar gaan na samenwonen doe je anders dan scheiden als je getrouwd bent

Tijdens jullie huwelijk of samenleving, hebben jullie één huishouden gehad, gezamenlijke uitgaven gedaan en mogelijk een huis gekocht. Als jullie getrouwd zijn dan zal de rechter jullie huwelijk moeten ontbinden. Het ontbinden van een samenlevingscontract hoeft niet via een rechter te gaan.

Meer lezen over scheiden en kinderen?

Download nu onze gratis gids over scheiden en kinderen.

Download gratis gids

Jullie gaan scheiden met een kind

Omdat kinderen niet scheiden en recht hebben op beide ouders, is het belangrijk dat jullie afspraken maken over de toekomstige opvoeding van jullie kind(eren). Deze afspraken vind je terug in het wettelijk verplichte ouderschapsplan.

In een ouderschapsplan worden afspraken opgenomen over de zorgverdeling en omgang, de kosten van de kinderen, de manier waarop jullie elkaar informeren over de kinderen  en de opvoeding.

Jullie gaan uit elkaar met een kind en zijn niet getrouwd. Dan hoef je toch geen ouderschapsplan?

Toch wel

Een ouderschapsplan is verplicht als jullie beiden het ouderlijk gezag over jullie kinderen hebben. Als jullie niet getrouwd waren, is het verstandig het ouderschapsplan notarieel te laten bekrachtigen.  

Uit elkaar gaan met een koophuis: meestal ook scheiden met een hypotheek

Waar gaan jullie wonen na de scheiding? Een dak boven je hoofd, is één van de dingen waar over gesproken moet worden. En wat doen jullie met jullie koophuis en de hypotheek als jullie uit elkaar gaan? Een antwoord in drie regels is niet mogelijk. Daarom vind je alle informatie, ook over jullie financiën en pensioenen onder Financieel.

Hoe regel je een scheiding?

Ineens moet je heel veel regelen, je verdiepen in zaken waar je normaal gesproken niet echt mee bezig bent en dat in een emotionele periode. Waar begin je en hoe eindig je? Om het proces inzichtelijker te maken, vind je hieronder in grote lijnen de stappen die je moet gaan zetten als je gaat scheiden (of uit elkaar gaat).

Stappenplan bij scheiding als jullie getrouwd zijn

 1. Hoe wil je je scheiding regelen?
 • Online scheiden
 • Scheiden met een gezamenlijke advocaat
 • Scheiden met ieder een eigen advocaat
 • Scheiden met hulp van een mediator
 1. Hoe zijn jullie getrouwd? In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
 2. Inzicht in bezittingen en schulden, inkomsten en uitgaven
 3. Afspraken over de kinderen en kinderalimentatie
 4. Afspraken over partneralimentatie, (koop)huis, hypotheek, pensioenen
 5. Vastleggen afspraken in een ouderschapsplan en convenant
 6. Ouderschapsplan en convenant indienen bij de rechtbank
 7. Beschikking van de rechter
 8. Akte van berusting
 9. Inschrijving in de registers van burgerlijke stand

Zodra de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, zijn jullie officieel gescheiden.

Stappenplan bij uit elkaar met of zonder samenlevingscontract.

 1. Hoe wil je het uit elkaar gaan regelen?
 • In overleg afspraken vastleggen
 • Uit elkaar met een gezamenlijke advocaat
 • Uit elkaar gaan met ieder een eigen advocaat
 • Uit elkaar gaan met hulp van een mediator
 1. Wat hebben jullie afgesproken in het samenlevingscontract?
 2. Inzicht in bezittingen en schulden, inkomsten en uitgaven
 3. Afspraken over de kinderen en kinderalimentatie
 4. Afspraken over (koop)huis, hypotheek, nabestaandenpensioen
 5. Vastleggen afspraken in een ouderschapsplan en dit notarieel laten bekrachtigen
 6. Financiële afspraken vastleggen in een convenant en dit eventueel notarieel laten bekrachtigen

Nota bene: als jullie geen samenlevingscontract hadden, dan zijn jullie elkaar wettelijk niets verplicht. Alleen als jullie samen kinderen hebben, moeten er afspraken gemaakt worden over kinderalimentatie.

Als jullie tijdelijk uit elkaar gaan

In dat geval hoeven jullie minder vast te leggen dan wanneer je definitief uit elkaar gaat. Het is belangrijk dat jullie afspraken maken over de gezamenlijke kosten, zoals hypotheek of huur en hoe jullie willen omgaan met de zorg voor de kinderen. Een onderlinge overeenkomst voorkomt dat er discussie ontstaat over de in de tussentijd doorlopende gezamenlijke verplichtingen. Als jullie uit elkaar willen maar niet officieel willen scheiden, dan kun je kiezen voor een scheiding van tafel en bed.

Scheiden en dan verder

Scheiden is meer dan het afvinken van een to-do-lijstje en het simpelweg volgen van een stappenplan bij scheiding. Tijdens een scheiding wordt een periode afgesloten en leg je allebei de basis voor een nieuwe stap in je leven. Ondertussen verwerk je ieder voor zich een afscheid en probeer je er zo goed mogelijk te zijn voor de kinderen. Dat is niet niks.

We kunnen je niet alles uit handen nemen. Wèl kunnen we je helpen door  je te informeren over en te begeleiden bij de praktische en zakelijke kant van jullie scheiding. Met begrip en oog voor jullie situatie.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen