Scheiden koophuis

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen een huis gekocht? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over scheiden koophuis. Wanneer jullie samen eigenaar zijn, moeten jullie namelijk de woning én de inboedel verdelen.

Ontdek de alles-in-één scheidenoplossing van Zorgeloosch

  1. Mediation mét financieel advies
  2. Oplossing voor jullie hypotheek
  3. Al het regelwerk uitbesteed
Boedelscheiding SnelWonenScan

Scheiden koophuis: wat nu?

Koophuis en scheiden: hoe werkt dat precies? Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken en welke scheiden koophuis mogelijkheden hebben jullie? Kan één van jullie bijvoorbeeld in het huis blijven wonen na de scheiding? Of misschien kun je je partner wel uitkopen. Duizelen deze vragen je nu al? Geen zorgen, want we vinden samen voor elk vraagstuk rondom scheiden met koophuis een passende oplossing.

Stappenplan hypotheek overnemen zonder uitkoop

Hoe ga je uit elkaar met een koophuis?

Wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft niemand de intentie om weer uit elkaar te gaan. Een relatie verbreken is al lastig zat, laat staan wanneer er ook een hoop geregeld moet worden omtrent een koopwoning. Scheiden met koophuis betekent het verdelen van de woning en de hypotheek. En dat kan een hoop “gedoe” opleveren. We zetten de belangrijkste stappen voor scheiden koophuis voor je op een rij.

Stap 1: wie is eigenaar van de woning?

Wanneer je zelf de volledige eigenaar bent van de koopwoning is scheiden met een koophuis een makkelijke procedure. Er hoeft in dat geval niks verdeeld te worden. Wanneer jullie samen een woning hebben gekocht, moet dat wél. Geldt dat voor jou? Ga dan verder naar stap 2.

Stap 2: hoe staat het ervoor met de hypotheek?

Bij deze stap brengen jullie de huidige hypotheeksituatie in kaart en kijken jullie naar de huidige hypotheekschuld. Welk bedrag staat er nog open en bezitten jullie beiden de helft of is de verdeling niet 50/50? Ook eventuele gekoppelde verzekeringen komen hierbij kijken. Lees hier verder over huis en hypotheek bij een scheiding.

Stap 3: wat is de woningwaarde?

Wanneer je samen het huis wil gaan verkopen of je moet de ander uitkopen, is het belangrijk om de woningwaarde te laten vastleggen. Dat kan via een taxateur voor een nieuwe taxatie of door de meest recente WOZ-waarde aan te houden. Deze leg je naast de hypotheekschuld om te achterhalen of je te maken hebt met overwaarde of onderwaarde. Bij overwaarde is jullie gezamenlijke woning meer dan de huidige hypotheekschuld, bij onderwaarde is dat net andersom.

Stap 4: bepaal wat er met het koophuis gaat gebeuren

Uit elkaar gaan met een koophuis begint nu pas echt, want bij deze stap bepaal je wie waar gaat wonen en wat er met de woning gaat gebeuren. Een lastige financiële stap die behoorlijk wat emoties oproept. Niemand wil weg uit zijn/haar vertrouwde omgeving. Toch moeten er knopen worden doorgehakt. Er zijn meerdere mogelijkheden bij scheiden koophuis:

  • Je blijft zelf in het koophuis wonen en koopt je ex-partner uit
  • Jij verhuist naar een andere woning en je ex-partner koopt jou uit
  • Jij en je partner verhuizen allebei en de koopwoning wordt verkocht
koophuis verdelen bij scheiding

Weet of jij de woning over kan nemen

Veel mensen weten niet dat er vaak veel meer mogelijk is met de woning als je uit elkaar gaat. Wist je bijvoorbeeld dat als je de woning wilt overnemen, je vaak een veelvoud kunt lenen van wat je normaal kunt lenen bij een hypotheekverstrekker?

Dagelijks spreken wij stellen die niet weten wat er allemaal mogelijk is met de hypotheek. Het is essentieel dat je je goed laat voorlichten over de mogelijkheden.

Doe de scan en weet

  1. Of je de woning kan overnemen
  2. Toegang tot een gratis consult van onze hypotheekspecialist
  3. Inzicht in jouw situatie

Scheiden koophuis, alle mogelijkheden op een rij

Welke optie is voor jou het meest relevant en haalbaar bij scheiden koophuis? We lichten ze allemaal kort toe op deze pagina. Wil je het liever aan een professional vragen? Je kunt gratis een kennismakingsgesprek inplannen zodat je al je vragen vrijblijvend kunt stellen over scheiden met koophuis.

Optie 1: je blijft zelf in het koophuis wonen

Hebben jullie samen besloten dat jij in het huis blijft wonen na de scheiding? Dan moet jij je partner uitkopen. Je partner is namelijk nog voor de helft eigenaar van jullie koophuis. Dit wil zeggen dat je de helft van de over- of onderwaarde van het huis zult moeten betalen aan je partner. Ook de schulden worden bij de scheiding verdeeld en daar valt ook de hypotheek onder. Deze hypotheekschuld kun je aftrekken van de getaxeerde waarde. De helft van wat er van de waarde overblijft is het bedrag dat je vervolgens aan je partner verschuldigd bent om hem of haar uit te kopen.
Lees hier verder over je partner uitkopen.

Optie 2: je partner blijft in het koophuis wonen

Wanneer jij de woning verlaat bij scheiden koophuis, dan heb je recht op de helft van de waarde van het huis. Je blijft ook aansprakelijk voor de hypotheeklasten, maar hier kun je wel afspraken over maken met je (ex-)partner. Bijvoorbeeld dat degene die het huis houdt ook meer betaalt aan hypotheek. Wanneer je niet meer in het huis woont, moet je namelijk ook kosten maken voor een nieuwe woning. De verstrekker van de hypotheek staat buiten de scheiding. Voor de hypotheekverstrekker zijn zowel jij als je partner allebei nog aansprakelijk voor de hypotheek.

Optie 3: jij en je partner blijven allebei niet meer in het koophuis

Kunnen jullie geen van beiden bij scheiden koophuis de woonlasten alleen opbrengen? Of misschien willen jullie, nadat jullie uit elkaar gaan, gewoon allebei niet meer in jullie oude huis wonen. Dan zullen jullie de woning moeten verkopen. De opbrengst hiervan gebruik je eerst om de hypotheek af te lossen. Het bedrag dat vervolgens overblijft, wordt gelijkmatig verdeeld over jullie beiden. Het kan gebeuren dat de hypotheek nog niet volledig is afgelost na het verkopen van het huis. In dit geval zijn jij en je partner allebei nog aansprakelijk voor de restschuld van de hypotheek.

Scheiden koophuis: trouwen op huwelijke voorwaarden

Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen? Dan verandert dat de zaak nogal. In dit geval is de koopwoning namelijk niet per se voor een gelijk deel eigendom van beide partners. Vaak staat dan het huis op één naam. Bij scheiden koophuis behoudt degene op wiens naam het huis staat de woning. Hij of zij heeft dus het volledige recht er te blijven wonen. De ander kan er dan ook geen aanspraak op maken.

Let op: dit is wel volledig afhankelijk van de afspraken die jullie hierover maken. De eigenaar van het huis kan ervoor kiezen de ander in het huis te laten wonen. Een reden hiervoor kan zijn dat dit degene is die voor het grootste deel voor de kinderen gaat zorgen. In principe kun je dit dus samen met je (ex-)partner afspreken.

Wil je weten of je het huis kunt overnemen? Doe onze scan!

Scheiden met kind en koophuis

Uit elkaar met kind en koophuis kan het proces een stuk lastiger maken. Je wil het huis eigenlijk al niet verlaten, en je wil zeker geen einde maken aan de veilige haven voor je kinderen. Zij zijn deze woning gewend en het is voor hen het beste om daar geen rigoureuze keuzes in te maken. Wij raden dan ook aan om ervoor te zorgen dat de ouder die het meest voor de kinderen gaat zorgen in de woning blijft wonen zodat het voor de kinderen zo “normaal” mogelijk blijft.

Gaan jullie uit elkaar met koophuis en delen jullie beiden evenredig de zorg? Dan maakt het in principe niet uit wie van jullie in de woning blijft wonen. Lees hier verder over scheiden met kinderen.

Scheiden en koophuis? Je kunt meer lenen dan normaal

Veel mensen weten niet dat er vaak veel meer mogelijk is bij een koophuis en uit elkaar

gaan. Wist je bijvoorbeeld dat als je de woning wilt overnemen, je vaak een veelvoud kunt lenen van wat je normaal kunt lenen bij een hypotheekverstrekker? Meer dan de uitkomst van een online tool wat je maximaal kunt lenen en vaak ook meer dan wat een hypotheekmedewerker van jouw bank je kan vertellen.

Dagelijks spreken wij stellen die niet weten wat er allemaal mogelijk is met de hypotheek. Het is essentieel dat je je goed laat voorlichten over de mogelijkheden.

Scheiden van tafel en bed heeft ook weer andere gevolgen voor de koophuis. Lees daar hier meer over.

Scheiden koophuis in goede banen leiden? Laat het over aan Zorgeloosch

Uit elkaar gaan met koophuis zorgt voor veel regelwerk. Zo moeten jullie afspraken maken over het huis en de hypotheek. Het inschakelen van een neutrale mediator scheiding kan jullie hierbij helpen. Door de mediation weten jullie beiden zeker dat er eerlijke beslissingen worden genomen over wat er met het koophuis gebeurt na het scheiden. Lees hier verder over de voor- en nadelen van mediation.

Ben je benieuwd wat Zorgeloosch Scheiden voor jullie kan betekenen bij scheiden met koophuis? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Zelf eerst lezen over wat te doen bij een scheiding? Lees dan ons artikel ‘scheiden en dan‘.

Ook handig is onze SnelWonenScan waarmee je er snel achter komt wat jullie mogelijkheden zijn.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10