Kindverklaring

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar, dan sturen jullie kinderen een kindverklaring naar de rechter. In deze verklaring vertellen jullie kinderen wat zij van de situatie rondom de scheiding en omgangsregeling vinden. De rechter wil deze mening graag weten.

Waarom een kindverklaring?

Het doel van de kindverklaring is dat de rechter weet dat jullie je kind bij de procedure rondom de scheiding hebben betrokken. De scheiding of omgangsregeling hebben tenslotte gevolgen voor jullie kinderen. Blijven zij in hetzelfde huis wonen, hoe vieren zij straks hun verjaardag, met wie gaan ze op vakantie? Jullie kind kan met de kindverklaring aan een rechter laten weten wat hij of zij ervan vindt. Als jullie kind ouder dan 16 jaar is, mag deze ook zijn mening geven over de kinderalimentatie.

De rechter is wettelijk verplicht om alle kinderen tussen 12 en 18 jaar op te roepen. Als jullie de scheiding in goed overleg regelen, is het invullen en opsturen van een kindverklaring voldoende. In andere gevallen is een kindgesprek nodig, waarbij de rechter een informeel, kort gesprek met kinderen voert om hun mening te horen. Dat gesprek vindt plaats bij de rechtbank, zonder ouders. Zo voelen de kinderen zich vrij om alles te zeggen wat ze willen.

Als jullie de scheiding in goed overleg regelen en een toegestuurde kindverklaring daar aanleiding toe geeft, kan een rechter het kind alsnog uitnodigen voor een kindgesprek.

Heeft een kindverklaring invloed op gemaakte afspraken in het convenant?

Een kindverklaring heeft geen gevolgen, behalve als jullie kind iets schrijft wat haaks staat op de afspraken die jullie gemaakt hebben. Of als het kind iets schrijft wat de rechter zorgen baart. In zulke gevallen gaat de rechter dan met de ouders in gesprek.

Is een kindverklaring altijd verplicht?

Een kindverklaring is verplicht als jullie zijn getrouwd en als jullie de afspraken in het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan door een rechter laten bekrachtigen. In andere gevallen is een kindverklaring niet verplicht.

Meer lezen over scheiden en kinderen?

Download nu onze gratis gids over scheiden en kinderen.

Download gratis gids