Hoe vertel je het de kinderen?

Eén van de grootste uitdagingen is misschien wel het vertellen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Het kan zijn dat je hier erg tegenop ziet. Wat is bijvoorbeeld het juiste moment om het te vertellen? En welke reden geef je aan de kinderen? En moet je misschien de boodschap aanpassen aan de leeftijd? Natuurlijk moet je je eigen weg hierin vinden maar er zijn gelukkig wel een aantal vuistregels voor die jou kunnen helpen bij dit moeilijke gesprek.

Wacht niet te lang

Als het besluit om uit elkaar te gaan eenmaal is gevallen, wacht dan niet te lang met het vertellen aan de kinderen. Zij voelen de situatie haarfijn aan en kunnen anders met een onbestemd gevoel blijven rondlopen.

Kies het juiste moment

Kies een moment waarop jullie de tijd hebben voor elkaar en er ook na het gesprek ruimte is om er te zijn voor jullie kinderen. Bijvoorbeeld in het weekend, op een zaterdag- of zondagochtend. Plan de rest van de dag niet vol, zodat je kinderen zich na het gesprek kunnen terugtrekken, verdrietig of boos kunnen zijn en bij jullie terecht kunnen om te praten of vragen te stellen. Kortom, geef ruimte voor de behoeftes van jouw kinderen

Vlak voor het slapen vertellen dat jullie uit elkaar gaan, is niet het juiste moment. Je kind kan zich dan erg alleen voelen en kan op dan ook niet bij jullie terecht met vragen.

Kies een rustig moment

Zorg ervoor dat jullie tijdens het gesprek met jullie kind(eren) niet gestoord of afgeleid kunnen worden. Dus: tv of muziek uit en geen mobieltjes, tablets of andere afleiding.

Meer lezen over scheiden en kinderen?

Download nu onze gratis gids over scheiden en kinderen.

Download gratis gids

Vertel het in een veilige omgeving

Je kunt het nieuws over jullie scheiding het beste vertellen in een omgeving waar jouw kinderen zich veilig en op hun gemak voelen. Meestal is dat gewoon thuis, in de woonkamer of aan de keukentafel. Dan kan je kind zich na het gesprek eventueel ook even terug trekken op zijn/haar kamer.

Vertel het samen

Breng het nieuws over jullie scheiding samen. Ook als één van jullie niet achter de scheiding staat, neem je als ouders samen de verantwoordelijkheid. Ondanks dat jullie als partners uit elkaar gaan, zien jullie kinderen dan wel gelijk dat jullie als ouders nog wel gezamenlijk beslissingen kunnen nemen en dingen samen kunnen doen. Dat is een belangrijk signaal naar je kinderen.

Zorg er ook voor dat jullie beiden ongeveer evenveel zeggen in het gesprek. Als één ouder verdrietig en teruggetrokken erbij zit, gaat de aandacht van een kind veelal naar die ouder uit. Het kind kan het gevoel krijgen te moeten kiezen. Met zulke gevoelens moet je een kind niet ook nog eens belasten. Dat kan zelfs schadelijk zijn. Probeer tijdens het gesprek daarom over je emoties heen te stappen. Het helpt daarbij ook om het gesprek van te voren met je partner voor te bereiden. Overleg wie wat zegt. Dan verras je elkaar niet tijdens het gesprek en voorkom je mogelijke spanningen. Veroordeel elkaar niet, hoe moeilijk dat misschien ook is. Realiseer je dat jullie kinderen en hun reactie in dit gesprek centraal staan. Het gaat even niet om jullie.

Wees duidelijk en concreet

Draai er niet omheen en vertel direct dat jullie hebben besloten uit elkaar te gaan en dat jullie niet meer in één huis willen wonen. Doe dit in woorden die passen bij de leeftijd van je kind. Een jonger kind weet misschien niet eens wat ‘scheiden’ betekent of denkt dat hij/zij zijn vader of moeder nooit meer ziet. Wees duidelijk en concreet.

Voor je kinderen is het belangrijk te weten waaróm jullie uit elkaar gaan, zodat ze het beter kunnen begrijpen. Ga daarbij niet te veel in op details en houd het algemeen én zonder oordelen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar of dat jullie elkaar te vaak verdrietig maken. Zeg er gelijk bij dat jullie wel altijd evenveel van de kinderen blijven houden. Dat verandert nooit.

Geef ook duidelijk aan dat het niet hun schuld is dat jullie uit elkaar gaan. ‘Het is iets tussen papa en mama en komt niet door jullie’. Vertel dat jullie er altijd voor hen zijn, dat die liefde blijft.

Erken emoties

Kinderen kun heel verschillend reageren op het nieuws dat hun ouders uit elkaar gaan. De één wordt boos of barst in tranen uit, de ander trekt zich terug. Hoe jullie kinderen ook reageren, accepteer hun emoties. Erken hun gevoelens door te herhalen wat je kind zegt en vertel hem of haar dat het goed en normaal is om zo te reageren. En dat jullie je kinderen graag willen helpen.

Het is natuurlijk ontzettend heftig om je kinderen enorm verdrietig of boos te zien, omdat jullie uit elkaar gaan. Gelukkig ben je erbij om je kinderen te troosten en ondersteunen.

Als je daar professionele hulp bij nodig hebt, kunnen jullie kinderen altijd terecht bij een KIES-coach in jouw omgeving. KIES staat voor Kinderen In EchtScheidingssituatie

Vertel het de kinderen gelijk

Heb je meerdere kinderen? Vertel het alle kinderen allemaal op hetzelfde moment, ook al zijn de leeftijden verschillend. Zo voorkom je dat het ene kind het nieuws over de scheiding van een broer of zus hoort. En je weet dan zeker dat jullie kinderen hebben dan allemaal dezelfde informatie gekregen. Bovendien hebben de kinderen tijdens het gesprek steun aan elkaar en kunnen ze elkaar ook troosten.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen