Ik wil scheiden maar heb geen woning

Je hebt al besloten: ik wil scheiden, maar heb geen woning. Wat nu? Hoe kun je verdergaan zonder dat je ergens heen kan? Op deze pagina lees je de mogelijkheden voor een woonoplossing tijdens je scheiding.

woning verdeling

Ik wil scheiden maar kan nergens heen

Uit elkaar maar geen andere woning hebben is een naar vooruitzicht. Een scheiding aanvragen is al een heel emotioneel beladen proces, laat staan wanneer je geen zicht hebt op een eigen woning. Die onzekerheid kan een grote drempel vormen om uiteindelijk de knoop door te hakken en de scheiding in gang te zetten.

Sta je op straat na scheiding of ben je dakloos na scheiding – bijvoorbeeld omdat jouw ex-partner eigenaar was van het huis? Dan heb je veel stress bij het regelen van een nieuwe woning. Het hebben van onderdak is niet voor niets een levensbehoefte.

Scheiden maar geen woning, komt steeds vaker voor

Het tekort aan betaalbare (koop)woningen is een groot probleem in Nederland. Als je gaat scheiden is het daarom bijzonder lastig om een (koop)woning te vinden. Het vinden van een sociale huurwoning is vaak ook lastig, omdat wachtlijsten ellenlang zijn. In de vrije sector zijn de prijzen ook enorm gestegen door de schaarste.

Noodgedwongen blijven (ex-)partners daarom te lang onder één dak wonen. Dit kan ruzies en conflicten opleveren. Je wil namelijk liever afscheid van elkaar nemen en de stap zetten om apart iets op te bouwen. Je kunt daarom op zoek gaan naar een tijdelijke woonoplossing.

Op die manier wonen jij en je (ex-)partner uit elkaar en kun je rustig op zoek gaan naar een permanente woning. Vaak blijft één van de partners (al dan niet samen met de kinderen) tijdelijk in de gezamenlijke woning wonen.

Ik wil scheiden maar heb geen woning

Als je hebt besloten om te scheiden, kan het vinden van een nieuwe woning een van de grootste uitdagingen zijn. hier zijn enkele mogelijkheden om te overwegen:

  1. Sociale huurwoning: Dit zijn woningen van woningcorporaties die betaalbaar zijn voor mensen met een lager inkomen. Er zijn bepaalde voorwaarden, zoals een maximale huurgrens en inkomen, waaraan je moet voldoen.
  2. Huurwoning: Ondanks dat de scheiding nog niet officieel is afgehandeld, kun je alvast een woning huren. Er zijn verschillende makelaars die huurwoningen aanbieden.
  3. Scheidingshotel: Een tijdelijke oplossing waarbij je in een soort hotel verblijft, speciaal voor mensen die in scheiding liggen.
  4. Netwerk inschakelen: Vraag vrienden en kennissen om hulp. Soms kan een oplossing komen vanuit het netwerk van jouw netwerk.
  5. Vakantiehuisje of caravan: Dit is wellicht geen ideale oplossing, maar het kan tijdelijk rust bieden tijdens het scheidingsproces. Bij Zorgeloosch hebben we een goede samenwerking met Europarcs. Hierdoor kun jij tegen een vaste, gegarandeerde prijs maximaal drie maanden in een tijdelijke vakantiewoning wonen.

Meer over het scheidingshotel

In Nederland zijn diverse scheidingshotels. Bij een scheidingshotel huur je tijdelijk een kamer als je in scheiding ligt of een time-out nodig hebt in je relatie. De woonruimtes zijn niet bijzonder groot, maar bieden wel alle basics die je nodig hebt, zoals ruimte voor een bed en bank, een (gezamenlijk) keukentje en een badkamer.

Het is best lastig om een plek te bemachtigen in een scheidingshotel, omdat er doorgaans veel vraag naar is. Maar wie niet waagt, wie niet wint.

Een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter

Lopen de spanningen hoog op tijdens de scheidingsprocedure? Dan kun je een rechter verzoeken om een voorlopige voorziening. Bij een voorlopige voorziening doet de rechter voor korte termijn een voorlopige uitspraak, bijvoorbeeld over wie er tijdelijk in jullie woning mag blijven wonen.

Het brengt tijdelijk rust. Bedenk je echter wel dat deze voorlopige voorziening alleen geldt tijdens de scheidingsprocedure. Het kan zo zijn dat de rechter de woning toch aan de andere partner toekent in de procedure.

Hoe kom je aan tijdelijke woonruimte?

Een tijdelijke woonruimte scheiding is bevorderlijk voor de hele situatie. Wanneer de kogel door de kerk is, werkt het niet meer om samen onder één dak te wonen. Voor het verloop werkt het dan ook beter wanneer ieder een eigen plek heeft. Maar kom maar eens op korte termijn aan tijdelijke huisvesting bij een scheiding!

Hieronder enkele tips voor het verkrijgen van een tijdelijke woonruimte:

  • Laat het je netwerk weten;
  • Verblijf tijdelijk bij vrienden of familie;
  • Schakel Kamernet of Marktplaats in;
  • Huur via Airbnb;
  • Kijk ook naar vakantiehuisjes of een vakantiepark;
  • Probeer in aanmerking te komen voor antikraak woningen;
  • Contacteer een makelaar voor huurwoningen;
  • Sommige eigenaren van woningen die te koop staan, vinden het prettig als iemand de leegstaande woning tijdens de verkoopperiode (tijdelijk) huurt;
  • Kijk of er een kamer vrij is in een scheidingshotel (let op: de vraag is hoog!).

Kies je voor mediation via Zorgeloosch? Dan kun je voor een gereduceerd tarief terecht in een tijdelijke woning op één van de parken van Europarcs.

Zijn er voorzieningen die mij aan een woning kunnen helpen?

Ja, er zijn verschillende voorzieningen die je kunnen helpen sneller aan een woning te komen:

  • Urgentieverklaring: Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring aan te vragen. Hiermee kun je het proces van het vinden van een nieuwe woning versnellen. Deze voorrangsverklaring vraag je aan bij de gemeente of bij een woningcorporatie.
  • Voorlopige voorziening: Als jij en je partner niet kunnen beslissen wie in de huidige woning blijft, kun je bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter beslist dan wie in de woning mag blijven.
  • Huurtoeslag: Na de scheiding, als je financiële situatie is veranderd, kun je mogelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag.
Stappenplan hypotheek overnemen zonder uitkoop
dozen

Hulp inschakelen bij scheiden met woning

Wil je alles rondom de scheiding goed regelen, of komen jullie er samen niet uit? Mediation helpt jullie verder. Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding van A tot Z te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Daarnaast helpt mediation om alles rondom jullie woning te regelen. Dan kun je denken aan het verdelen van de woning en de boedelscheiding. Maar ook hulp bij het regelen van een tijdelijke woning en de oude en nieuwe hypotheek. Alle afspraken leggen we overzichtelijk voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant. In dit artikel over scheiden koophuis gaan we hier dieper op in.

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch is al ruim 10 jaar dé partij voor echtscheidingen in combinatie met financieel advies. Ook zijn wij de enige scheidingsspecialist in Nederland die niet alleen jullie scheiding regelt, maar ook adviseert over beide woonoplossingen. Het stopt immers niet bij het regelen van de hypotheek voor degene die in de woning blijft wonen. Daarnaast hebben we vaste samenwerkingen met Europarcs (voor een gereduceerd tarief bij een tijdelijke woonoplossing) en met banken zoals ING en Rabobank.

Samen met onze ervaren adviseurs brengen we jullie mogelijkheden in kaart. Voor zowel de huidige woning als voor een nieuwe woning worden de opties doorgerekend. De adviseur gaat al voor jullie aan de slag tijdens het scheidingstraject, zodat jij voor je je handtekening onder het echtscheidingsconvenant zet, weet waar je aan toe bent. Door deze samenwerking tussen de mediator scheiding en de financieel adviseur halen we het maximale uit jullie situatie.

Veel gestelde vragen over scheiden

Zijn er sociale voorzieningen of subsidies waarvoor ik in aanmerking kom om mijn huisvestingskosten te dekken?

Ja, afhankelijk van je financiële situatie kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Wat zijn de juridische stappen die ik moet nemen als ik geen woning heb en ik wil scheiden?

Het is belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen. Daarnaast kun je een urgentieverklaring of voorlopige voorziening aanvragen. Het is ook raadzaam om juridisch advies in te winnen om je rechten en plichten te begrijpen.

Ik wil scheiden maar kan nergens heen. Hoe krijg ik met spoed een nieuwe woning?

Om sneller een sociale huurwoning toegekend te krijgen, kun je een urgentieverklaring aanvragen. Deze voorrangsverklaring vraag je aan bij de gemeente of woningcorporatie.

Ik heb nog geen huis na scheiding, hoe kom ik in aanmerking voor een huis?

Schrijf je in bij een woningcorporatie als je kans wil maken op een sociale huurwoning. Met een eventuele urgentieverklaring krijg je zelfs voorrang. Elke woningcorporatie hanteert voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen. Neem contact op met de woningcorporatie om te bepalen of je in aanmerking komt.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10