Scheiden en hypotheek

De alles-in-één scheidenoplossing

  • Mediation mét financieel advies
  • Oplossing voor jullie hypotheek
  • Al het regelwerk uitbesteed

Of bel direct naar 088 1661 553

Scheiden met een koophuis

Als je gaat scheiden, komt daar een hoop bij kijken. Hebben jullie samen een huis gekocht? Dan is er nog meer wat jullie moeten regelen. Want wat gebeurt er met jullie huis en hypotheek? Kan één van jullie in het huis blijven wonen? En wat als je geen geld hebt om je partner uit te kopen? Kortom, scheiden met een koopwoning brengt veel vragen met zich mee in deze toch al moeilijke periode. We zetten de belangrijkste aandachtsgebieden voor jullie op een rijtje.

Gratis kennismakingsgesprek

Inhoudsopgave

Overnemen of verdelen huis en hypotheek

Gaan jullie uit elkaar en wil één van jullie in het huis blijven wonen? Kun je dat wel betalen? Hoe verdeel je jullie grootste financiële bezit? Bij het overzetten of verdelen van jullie huis en hypotheek komt veel kijken.

Hoe zorg je bij een scheiding voor een goede verdeling van huis en hypotheek? Daarvoor zijn 3 manieren:

  • Één van jullie blijft in het huis wonen en koopt de ander uit.
  • Jullie verkopen het huis en delen de winst of schuld.
  • Jullie verdelen de woning nog niet.

Binnen de eerste optie heb je nog 3 mogelijkheden: ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid, de bestaande hypotheek aflossen door een nieuwe hypotheek af te sluiten of economisch toebedelen.

> Meer lezen over overnemen of verdelen

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Hypotheek en alimentatie

Stel, je wilt een hypotheek afsluiten of overnemen op eigen naam en je krijgt of betaalt alimentatie. Dat kan invloed hebben op jouw nieuwe hypotheek.

Je betaalt alimentatie

Wat als je een hypotheek wilt afsluiten en je betaalt alimentatie aan jouw ex-partner en/of kinderen? Als je alleen kinderalimentatie afdraagt, dan heeft dat in principe geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Als je alimentatieplichtig bent voor jouw ex-partner, dan heeft dit wél invloed op de hoogte van de hypotheek die je wilt afsluiten. De bank ziet dit namelijk als een financiële verplichting en hierdoor kun je minder geld lenen.

Het bedrag dat je aan alimentatie betaalt, kun je aftrekken bij het doen van jouw aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 2020 geldt hier een jaarlijkse beperking t/m 2023. De regels hiervoor verschillen echter per hypotheekverstrekker. Het is dus aan te raden om altijd van tevoren informatie in te winnen bij jouw financieel adviseur / echtscheidingsspecialist.

Je ontvangt alimentatie

Evenals bij het betalen van kinderalimentatie, heeft het ontvangen van alimentatie voor de kinderen geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. De bank ziet kinderalimentatie niet als inkomen. Het ontvangen van partneralimentatie daarentegen ziet de bank wél als inkomen.

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, kun je onder voorwaarden soms een hoger hypotheekbedrag lenen. Dit is niet standaard, omdat het ontvangen van alimentatie een onzekere financiële factor is, waarbij de betaling vaak na enkele jaren stopt. En daarbij: als jouw ex-partner zijn of haar werk verliest, kan jouw alimentatie vervallen.

Gratis kennismakingsgesprek

SnelWonenScan

scheiding en hypotheek

Kan één van jullie na de scheiding in de koopwoning blijven wonen? Kan de ander een huis kopen? De SnelWonenScan zorgt ervoor dat jullie meteen weten of jullie woonwensen haalbaar zijn én geeft inzichten wat jullie nodig hebben om je wensen wel of zelfs nog beter te kunnen realiseren.

> Meer lezen over de SnelWonenScan

GewoonZekerGarantie

Omdat jullie het eerste kennismakingsgesprek voeren met een scheidingsbemiddelaar én financieel adviseur, zijn de afspraken die jullie maken over jullie woning gegarandeerd uitvoerbaar. Deze GeWoonZekerGarantie bieden wij als je kiest voor mediation in combinatie met financieel advies: Zorgeloosch Scheiden.

> Meer lezen over de GeWoonZekerGarantie

Gratis kennismakingsgesprek

Tips Huis & Hypotheek en Voorbeelden uit de praktijk

Het onderwerp Huis & Hypotheek bij scheiding is veelomvattend en complex. Het gaat niet alleen over wonen en financiën, maar ook over juridische en fiscale gevolgen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een mediator én een financieel adviseur, gelijk vanaf het begin van het scheidentraject.

> Lees de tips en voorbeelden uit de praktijk

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen