Hypotheek en alimentatie

Stel, je wilt een hypotheek afsluiten en je krijgt of betaalt alimentatie. Dat kan invloed hebben op jouw nieuwe hypotheek. Wil je precies weten welke invloed het betalen of ontvangen van alimentatie op jouw hypotheek heeft?

Zorgeloosch Scheiden zoekt dat graag voor jou uit. Ons bemiddelingsbureau heeft deskundige financieel adviseurs in dienst die de nodige kennis en ervaring in huis hebben om jou van deskundig advies te voorzien. Ook kunnen ze antwoord geven op al jouw vragen omtrent hypotheek en alimentatie.

Hypotheek afsluiten met alimentatie: wat als je alimentatie moet afdragen?

Wat als je een hypotheek wilt afsluiten en je zit met alimentatie die je aan jouw ex-partner en/of kinderen moet betalen? Als je enkel kinderalimentatie moet afdragen, dan heeft dat doorgaans geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek.

Wanneer je alimentatieplichtig bent voor jouw partner, dan heeft dit wel invloed op de hoogte van de hypotheek die je wilt afsluiten. De bank ziet dit namelijk als een financiële verplichting en hierdoor kun je minder geld lenen. Het bedrag dat je aan alimentatie betaalt, moet namelijk van jouw inkomen afgetrokken worden.

De regels hiervoor verschillen echter per hypotheekverstrekker. Het is dus aan te raden om altijd van tevoren informatie in te winnen bij jouw hypotheekverstrekker.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Als je kinderalimentatie moet afdragen, dan heeft dat doorgaans geen invloed op een nieuwe hypotheek.

Hypotheek afsluiten met alimentatie: wat als je alimentatie ontvangt?

Evenals bij het betalen van kinderalimentatie, heeft het ontvangen van alimentatie voor de kinderen geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. De bank ziet kinderalimentatie niet als inkomen.

Het ontvangen van partneralimentatie daarentegen wordt wel als inkomen gezien. Echter houdt het ontvangen van partneralimentatie niet in dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. Dit komt omdat het ontvangen van alimentatie een onzekere financiële factor is.

Als jouw ex-partner zijn of haar werk verliest, zal ook jouw alimentatie komen te vervallen.

Vragen over hypotheek met alimentatie afsluiten

Wil je een hypotheek afsluiten, maar weet je niet wat de mogelijkheden zijn omdat jij zit met het ontvangen of betalen van alimentatie? Aarzel dan niet contact op te nemen met Zorgeloosch Scheiden. Onze medewerkers zoeken dat graag voor je uit. Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek. Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 088 1661 553.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen