Hypotheek en alimentatie

Stel, je wilt een hypotheek afsluiten en je krijgt of betaalt alimentatie. Dat kan invloed hebben op jouw nieuwe hypotheek.

Je betaalt alimentatie

Wat als je een hypotheek wilt afsluiten en je betaalt alimentatie aan jouw ex-partner en/of kinderen? Als je alleen kinderalimentatie afdraagt, dan heeft dat in principe geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Als je alimentatieplichtig bent voor jouw ex-partner, dan heeft dit wél invloed op de hoogte van de hypotheek die je wilt afsluiten. De bank ziet dit namelijk als een financiële verplichting en hierdoor kun je minder geld lenen. Het bedrag dat je aan alimentatie betaalt, kun je aftrekken bij het doen van jouw aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 2020 geldt hier een jaarlijkse beperking t/m 2023.

De regels hiervoor verschillen echter per hypotheekverstrekker. Het is dus aan te raden om altijd van tevoren informatie in te winnen bij jouw financieel adviseur / echtscheidingsspecialist.

Je ontvangt alimentatie

Evenals bij het betalen van kinderalimentatie, heeft het ontvangen van alimentatie voor de kinderen geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. De bank ziet kinderalimentatie niet als inkomen. Het ontvangen van partneralimentatie daarentegen ziet de bank wél als inkomen. Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, kun je onder voorwaarden soms een hoger hypotheekbedrag lenen. Dit is niet standaard, omdat het ontvangen van alimentatie een onzekere financiële factor is, waarbij de betaling vaak na enkele jaren stopt. En daarbij: als jouw ex-partner zijn of haar werk verliest, kan jouw alimentatie vervallen.

Weten of je in het huis kan blijven wonen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking kijken we uitgebreid naar jullie wensen en mogelijkheden.

Gratis kennismaking inplannen