Scheiden en de hypotheek

Als je gaat scheiden en je hebt samen een koopwoning, dan komt daar een hoop bij kijken.. Want wat gebeurt er met jullie huis en hypotheek? Kan één van jullie in het huis blijven wonen? Wat als je geen geld hebt om je partner uit te kopen? Kortom, scheiden met een koopwoning brengt veel vragen met zich mee in deze toch al moeilijke periode. We zetten de belangrijkste aandachtsgebieden voor jullie op een rijtje.

Als je gaat scheiden heb je drie opties als het gaat om de woning:

  • Een van jullie blijft wonen in het huis en koopt de ander uit
  • Jullie verkopen de woning en delen de winst of de schuld
  • Jullie verdelen de woning nog niet, de woning blijft ‘onverdeeld’

Als één van jullie in het huis wil blijven wonen

Als je in het huis wilt blijven wonen dan heb je twee opties:

  • Je kunt de hypotheekschuld overnemen van jouw partner. Jij bent dan alleen aansprakelijk voor de hypotheekschuld
  • Je sluit een nieuwe hypotheek af op jouw naam en lost hiermee de bestaande hypotheek af

Als er sprake is van overwaarde dan moet je jouw partner een deel uitbetalen. Is er sprake van onderwaarde dan betaalt jouw partner een deel aan jou.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Jullie verkopen de woning

Als je de woning verkoopt en de woning brengt voldoende op dan kun je de hypotheek aflossen en de overwaarde verdelen tussen jullie. Als je met een restschuld blijft zitten dan declareert de bank het bedrag bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), als jullie een hypotheek met NHG hebben afgesloten.

In andere gevallen zal je zelf met een oplossing moeten komen om de schuld af te lossen, zoals bijvoorbeeld de restschuld meefinancieren met de hypotheek voor een nieuwe woning.

Je laat de woning ‘onverdeeld’

Tenslotte kun je afspreken dat jullie gezamenlijk het eigendom van de woning behouden, ook nadat de scheiding officieel rond is.  Dit heet ‘de woning onverdeeld laten’. Dit kan tot maximaal vijf jaar. Waarom zou je dit doen?

  • Je wacht tot één van jullie wel de financiële draagkracht heeft om de woning alleen over te nemen
  • Eventueel om de kinderen op een vertrouwde plek aan de scheiding te laten wennen.

Bedenk wel dat je de lasten van de woning met elkaar deelt. Dat kan het lastiger maken voor degene die een andere woning wil aankopen om een hypotheek te krijgen. Bedenk ook dat jullie allebei aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Als er problemen zijn bij de betaling bij één van jullie, zal de ander daar mede aansprakelijk voor worden gehouden.

In de praktijk adviseren wij je dit niet snel, want je verplaatst het probleem naar later. Vroeg of laat moeten jullie de hypotheek verdelen en je weet niet welke omstandigheden er dan op de woningmarkt zijn. Bovendien kan jullie individuele financiële situatie veranderen en kun je de scheiding nog niet definitief verwerken, omdat je nog sterk verbonden bent met elkaar. De woning onverdeeld laten is eigenlijk het probleem vooruit schuiven.

De verdeling van de woning/hypotheek is onderdeel van het totale financiële plaatje. Alleen als dit geheel in beeld is kunnen jullie goede afspraken maken over de verdeling. Wij weten dat mensen tot betere afspraken komen als er rust is over de financiën en als er meteen duidelijkheid is of één van jullie in het huis kan blijven wonen.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen