Wie van de twee wil scheiden?

Scheiden & Mediation

6 okt - 9 min

Wie heeft het besluit om te scheiden genomen? Je partner of jij?

Hoezo?

Omdat degene die het besluit nam, vaak al een paar stappen verder is in het scheidingsproces. Daarom houdt een mediator hier ook rekening mee tijdens de mediation.

Wie heeft het besluit om te scheiden genomen? Je partner of jij?

Hoezo?

Omdat degene die het besluit nam, vaak al een paar stappen verder is in het scheidingsproces. Daarom houdt een mediator hier ook rekening mee tijdens de mediation.

Samen besloten te gaan scheiden?

Hoewel pijnlijk en verdrietig, is het vaak makkelijker scheiden als jullie samen hebben besloten dat het beter is om  uit elkaar te gaan. Jullie lopen als het ware “gelijk op” en dat maakt praten over de toekomst eenvoudiger.

Regelmatiger komt het voor dat één van beiden helemaal niet wil scheiden of het gewoonweg niet heeft zien aankomen. Ondanks alle signalen die er wellicht al aan vooraf zijn gegaan, komt de mededeling dat de ander wil scheiden, als donderslag bij heldere hemel. Dit is niet het juiste moment om direct actie te ondernemen. Om een mediator bij de scheiding te kunnen betrekken, is het belangrijk dat jullie beiden in staat zijn om over de scheiding in gesprek te gaan.

Een scheiding is geen feestje

Veel gehoord aan de mediationtafel: “Het is niet mijn feestje”. Dit komt meestal uit de mond van degene die niet het besluit heeft genomen om te gaan scheiden. Een scheiding is zelden een feestje. Dit geven we volmondig toe. Ook voor degene die de scheiding heeft geïnitieerd, is de scheiding meestal geen feestje.

Leuker kunnen we niet maken, misschien wel makkelijker

Dankzij mediation kun je achteraf vaak met een rustiger gevoel terugkijken op het scheidingstraject. Veel mensen die tijdens hun scheiding voor een mediator hebben gekozen, vinden het na de scheiding prettig dat de afspraken in overleg gemaakt zijn. Alle belangrijke zaken zijn besproken en goed vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan. Bovendien wordt het scheidingsproces meestal sneller doorlopen dan wanneer je kiest voor een advocatenscheiding. Een scheiding met hulp van een mediator duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Kies je voor een advocaat? Dan kan het proces soms langer dan een jaar duren. Dat is best lang als je je tijd en energie ook had kunnen gebruiken voor het bouwen aan je toekomst. En dan hebben we nog niet over de kosten.

Ruimte om emotie te uiten

Tijdens de gesprekken bij de mediator is er ruimte voor emotie. Dit heeft in veel gevallen een positieve uitwerking op het onderling begrip, de verwerking en daarmee de communicatie. De mediator zorgt ervoor dat het uiten van emoties niet kan escaleren. Emoties mogen getoond en zullen besproken worden. Het is alleen niet de bedoeling dat het uitmondt in een scheldpartij. Wederzijds respect tijdens de gesprekken is één van de spelregels van mediation. Door op respectvolle en open manier met elkaar te overleggen wordt het maken van afspraken niet onnodig bemoeilijkt. Voor veel scheidende stellen is het een grote opluchting, dat het nemen van beslissingen nog in redelijke harmonie kan.

Dylan Online Marketeer

Delen: