Wat spreek je af over social media en scheiding?

Wat spreek je af over social media en scheiding?

Scheiden & Mediation - 02 november 2017

In 2017 is Facebook met ruim 10 miljoen gebruikers verreweg het grootste social media platform in Nederland. Verbonden zijn met de wereld door ‘check ins’, foto’s, video’s en likes is ontzettend leuk. Vooral tijdens de good times. Foto’s van jullie als stel, als gezin, zijn misschien ineens pijnlijk en helemaal niet zo leuk als je in scheiding ligt. Laat staan dat je erachter komt dat jouw aanstaande ex ineens wel heel vaak op de foto staat met ‘een ander’. Nu ons leven zich steeds meer digitaal afspeelt is het goed om stil te staan bij welke rol social media speelt voor, tijdens en na de scheiding. We geven je 5 tips.

‘Het is ingewikkeld’

Wanneer verander je jouw status op Facebook van ‘getrouwd’ naar ‘gescheiden’ of ‘het is ingewikkeld’(dit is serieus een status bij Facebook)? Blokkeer je jouw ex op Facebook en wanneer doe je dit? Zijn er überhaupt al mensen op de hoogte van de scheiding? Vervelend, maar dit soort dingen moet je zelf bepalen. Regelmatig zien we dat social media tijdens de scheiding van invloed zijn op het proces. Bijvoorbeeld als een kind vertelt aan zijn vader dat hij mama op Facebook heeft gezien op een foto hand in hand met haar nieuwe vriend. Papa is van mening dat hij geen partneralimentatie hoeft te betalen nu voor hem bewezen is dat zijn ex ook daadwerkelijk samenwoont.

Accelarator voor emoties

Het lastige aan social media is dat we een deel van het verhaal zien, er is geen vorm voor nuance. Vooral als je in het proces van een scheiding zit, kunnen uitingen op social media een accelerator zijn voor emoties. Daardoor krijg je soms onnodig spanningen in het proces dat, laten we eerlijk zijn, voor niemand gemakkelijk is. Je loopt vaak met gevoelens van schaamte of mislukking, soms zelfs rouw. Wonden zijn vers. Extra zout erin strooien helpt dan niet.

Extra zout erin strooien helpt dan niet.

5 tips

Wat helpt dan wel? Onze ervaren bemiddelaar Chris van Diest geeft je 5 tips. Hij ziet steeds vaker dat social media een rol speelt bij de scheiding:

1) Als je toch op huwelijkse voorwaarden trouwt, kun je al laten vastleggen dat je elkaar niet zwart maakt na een scheiding. Gek om tijdens de roze wolk hier mee bezig te zijn, maar wel zo praktisch.

2) Spreek duidelijk af op welke termijn en op welke wijze je een nieuwe serieuze relatie aan elkaar meldt en hoe jullie dit samen met de kinderen delen. Leg dit in het ouderschapsplan duidelijk vast.

3) Bespreek op welke termijn jullie samen de omgeving informeren over jullie scheiding. Zo voorkom je dat je via social media vervelende reacties krijgt of je partner voor het blok wordt gezet. Je hoeft het niet per se te delen via social media, zo lang je maar hebt afgesproken wanneer jullie vrienden, familie, school en werk op de hoogte brengen.

4) Durf elkaar te vertellen in welke fase van verwerking jullie je bevinden, houd respect voor elkaar als ouder van jullie kinderen. Zeker als je oudere kinderen hebt die actief zijn op social media. Bespreek ook welke foto’s of wat voor soort foto’s je raken.

5) Als er een nieuwe partner is, informeer hem/haar over de gemaakte afspraken met je ex-partner.

Voorkomen is beter dan genezen

De invloed van social media op het scheidingsproces moet je niet onderschatten. Jullie gedeelde geschiedenis staat voor een groot gedeelte online. Maak daarom als je het scheidingstraject start of misschien wel al tijdens het opstellen van de huwelijkse voorwaarden afspraken over social media gebruik. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Deel deze blog op

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone