Scheiding en je huisdier

Scheiden & Mediation

11 apr -

Bij een scheiding staan we natuurlijk stil bij de kinderen. Bij wie gaan ze wonen? Wie gaat er voor ze zorgen? Voor hen stellen we een ouderschapsplan op. Maar hoe zit dat met dat andere belangrijke gezinslid, ons huisdier?

Bij een scheiding staan we natuurlijk stil bij de kinderen. Bij wie gaan ze wonen? Wie gaat er voor ze zorgen? Voor hen stellen we een ouderschapsplan op. Maar hoe zit dat met dat andere belangrijke gezinslid, ons huisdier?

Ruim 50% van gezinnen heeft huisdier

“Met enige regelmaat maak ik met stellen afspraken over het huisdier”, zegt Mary Klem, scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat ruim 50% van de Nederlandse gezinnen een huisdier heeft. Er zijn er in totaal 33,4 miljoen huisdieren. Voor veel gezinnen is de hond of kat een volwaardig gezinslid, waar lief en leed mee gedeeld wordt. “Het is logisch dat je bij een scheiding ook afspraken maakt over hoe je de zorg verdeelt, of de hond meegaat of juist blijft en hoe je omgaat met de kosten. Ook maken we vaak afspraken over wat er met het dier gebeurt als het komt te overlijden”, vertelt Mary.

Wat is een huisdier waard?

Wie zorgt er na de scheiding voor jullie vriend? Jij, je ex-partner of allebei? En wie besluit dit? Je huisdier wordt door de wet als ´zaak ´gezien. De rechter ziet jullie gezinslid als een object, als iets wat in geld kan worden uitgedrukt. “Dat klinkt koud en zo kijk je natuurlijk helemaal niet tegen je huisdier aan”, zegt Mary. “Dat is anders als je gezamenlijk een hondenfokkerij bent begonnen met als voornaamste doel geld te verdienen. Wat een huisdier waard is, hangt natuurlijk ook af van het dier. Je kunt je voorstellen dat de ’verdeling’ van een of meer hobbypaarden meer discussie oplevert dan laten we zeggen een goudvis.”

Een hond is geen messenset

Jouw band met je hond of kat is hopelijk sterker dan die met je TV of messenset. Bij de beslissing wie er voor het dier gaat zorgen, kunnen emoties hoog oplopen. Als een van jullie het huisdier krijgt, dan moet de ander gecompenseerd worden. Tenzij je daar natuurlijk in goed overleg afspraken over maakt. “Het mooie aan mediation: je kunt vastleggen wat jij belangrijk acht. En als een toekomstbestendig plan voor de kippen en de varkens daarbij hoort, is dat alleen maar mooi, benadrukt Mary.”

Omgangsregeling

Als jullie allebei willen blijven zorgen voor jullie huisdier kun je een omgangsregeling treffen, vergelijkbaar met die voor kinderen. Zo kan het bij een van jullie gaan wonen zonder dat de ander helemaal afscheid hoeft te nemen. “Vaak volgt de hond bijvoorbeeld de omgangsregelingstijden van de kinderen. Gaan de kinderen naar de ander, dan gaat de hond mee. Dat is vaak een makkelijke oplossing”, zegt Mary. De afspraken hierover neem je op in het echtscheidingsconvenant. Zo is alles netjes vastgelegd. Denk uiteindelijk altijd aan het welzijn van jullie huisdier. Ze voelen zich vertrouwd in een omgeving die ze kennen en ze houden van regelmaat. Het zijn net mensen.

Dylan Online Marketeer

Delen: