Rechten bij scheiding vrouw en man

Na lang wikken en wegen is de knoop doorgehakt: een scheiding aanvragen is onvermijdelijk. Jullie willen zo snel mogelijk duidelijkheid en overzicht over bijvoorbeeld jullie woning of de zorg over de kinderen. Maar wat zijn eigenlijk je rechten bij een scheiding, zowel als vrouw of als man? En wat zijn je plichten? Je leest er hier meer over.

Juridische stappen wanneer moeder de omgang weigert

Rechten bij scheiding vrouw

  1. Je hebt het recht om (samen met je ex-partner) de afspraken te wijzigen. Het is dus niet zo dat de afspraken de rest van jullie leven gelden. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de alimentatie. Als één van jullie veel minder is gaan verdienen, kan dit gewijzigd worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de zorgverdeling. Als je zoon op 14 jarige leeftijd aangeeft toch liever bij mama te gaan wonen, kan dit ook aangepast worden.
  2. Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen.
    Hier zijn vier uitzonderingen op. Als één van de volgende situaties zich voordoet kan de rechter het omgangsrecht ontzeggen:
    1. De lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van het kind komt er door in de knel
    2. De ouder is niet in staat of ongeschikt voor omgang met het kind
    3. Het omgangsrecht raakt in conflict met andere zwaarwegende belangen
    4. Het kind is 12 jaar of ouder en heeft zelf bezwaren
  1. Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levenstandaard als tijdens het huwelijk, voor beiden.
  2. Je hebt recht op de helft van het opgebouwde pensioen tijdens jullie huwelijk. Tenzij anders is afgesproken in de huwelijkse voorwaarden.
  3. Wanneer jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen, heb je recht op de helft van alles. De waarde van de woning, de helft van de waarde van de inboedel en zoals hierboven besproken de helft van het pensioen. Samen kun je wel afspraken om bepaalde zaken tegen elkaar weg te strepen. Denk bijvoorbeeld aan: de één krijgt de auto en de ander krijgt de designtafel.

Weten wat jouw scheiding kost?

Als je uit elkaar gaat, dan wil je weten wat je moet regelen, hoe je dat doet en wat de kosten zijn. Begrijpen we.

Daarom hebben we een korte scan ontwikkeld (5 vragen) zodat je precies weet wat je moet regelen en welke kosten je kunt verwachten.

Specifiek voor jullie situatie.

Scheiden met behulp van mediator

Plichten

  1. Hebben jullie kinderen? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan staan alle afspraken rondom de kinderen. Hierin staat de zorgverdeling en kostenverdeling, maar ook afspraken rondom verjaardagen, feestdagen en vakanties. Zie hier een ouderschapsplan voorbeeld.
  2. Kan je ex-partner niet voorzien in zijn/haar eigen levensonderhoud? Dan ben je verplicht om partneralimentatie te betalen. De hoogte hiervan hangt af van je draagkracht en de behoefte van de ex-partner.
  1. Je hebt als ouder onderhoudsplicht richting je kind(eren). Als niet-verzorgende ouder ben je daarom verplicht kinderalimentatie te betalen tot je kind financieel onafhankelijk of 21 jaar is.
  2. Bij de rechten heb je kunnen lezen dat je recht hebt op de helft van alles, wanneer jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen. Dit geldt ook voor de schulden. En niet alleen de schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, maar ook van voor het huwelijk. Je bent dus verplicht om de helft van de schulden op je te nemen. Sinds 1 januari 2018 trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat de schulden en vermogen dat jullie tijdens het huwelijk gezamenlijk verkrijgen, na de scheiding moeten worden verdeeld tussen jullie.

Vragen over scheiding? Via onze contactformulier kun je jouw vragen kwijt over de afspraken die je hebt gemaakt met je ex of als je een vrijblijvende afspraak wilt plannen.

“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10