De nieuwe spelregels bij trouwen: dit verandert er voor jou

Sinds 1838 trouwen we in gemeenschap van goederen. Over minder dan drie maanden is dat voorbij, net geen 80 jarig jubileum. Op 1 januari 2018 trouwen we in Nederland in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. “De wet is eigenlijk meer afgestemd op de praktijk nu zo’n 40% van de huwelijken strandt”, legt Wouter Versteeg uit. Hij is jurist bij Zorgeloosch en is verantwoordelijk voor de juridische afwikkeling van scheidingen. Als geen ander weet hij over welke zaken discussie ontstaan bij de verdeling tijdens een scheiding. Wat voor gevolgen heeft de verandering voor jou? We vroegen het Wouter.

alimentatie

Waarom wordt de wet aangepast?

“Je trouwt niet om te scheiden, toch gaan steeds meer mensen uit elkaar. Nu is het zo dat je bij scheiding alles deelt als je niet getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden. Alles sam sam. Op het moment dat je ‘ja’ zegt tegen elkaar deel je elkaars schulden en vermogen. Als maatschappij zijn we individualistischer gaan leven, er zijn steeds meer huwelijken die onder huwelijkse voorwaarden worden afgesloten. Ook zijn er meer ondernemers, die er bewust voor kiezen om een risico te lopen. Daarom wordt een beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. Overigens was er slechts een hele kleine politieke meerderheid voor aanpassing van de wet.”

Als je rond je huwelijk al bij de notaris zitten vanwege de aankoop van een huis, bespreek dan meteen je huwelijkse voorwaarden. Twee vliegen in één klap.

Wat verandert er nu precies?

“De ‘beperking’ zit hem hierin: persoonlijke erfenissen, schenkingen en ook schulden komen niet meer automatisch in de gezamenlijke pot. Neem een studieschuld. Als je een pilotenopleiding hebt gedaan of opleiding tot arts dan heb je soms te maken met een persoonlijke schuld van boven de ton. Als je gaat scheiden hoeft jouw partner straks niet te delen in deze schuld, hij blijft persoonlijk.

Alles wat je tijdens het huwelijk aan vermogen vergaart verdeel je wel fifty fifty bij scheiding. Behalve schenkingen en erfenissen.”

Moet je dit dan vastleggen bij de notaris?

“Om gedoe te voorkomen bij echtscheiding raad ik iedereen aan om een lijst te maken van bezittingen of vermogen. Zeker als je qua vermogen en bezittingen niet gelijkwaardig het huwelijk in gaat. Maar straks heb je op dat gebied dus al iets van bescherming. Mijn advies: reserveer een uurtje om een lijst te maken met bezittingen als auto’s, woning, studieschuld en bijvoorbeeld lijfrentepolissen op te schrijven. Als jullie rond je huwelijk al bij de notaris langsgaan vanwege de aankoop van een huis, bespreek dan meteen je huwelijkse voorwaarden. Twee vliegen in één klap.

Als ik nou toch ‘gewoon’ in gemeenschap van goederen wil trouwen, kan dat?

“Zeker. Maar dan moet je dat bij de notaris vast laten leggen. Dat wordt straks de uitzondering. Je betaalt dan notariskosten. Denk aan een bedrag van tussen de €600 tot €1000.

Heeft het zin als ik nu wil scheiden om te wachten tot 1 januari 2018 als de wet in gaat?

“Ik merk dat meer mensen met die vraag lopen. Het antwoord is nee. De nieuwe wet geldt alleen voor huwelijken die gesloten worden vanaf die datum. Dus als jullie nu al weten dat je wilt gaan scheiden, dan is er geen reden om te wachten. Daar brengt de nieuwe wet geen verandering in.

Waar moet ik verder op letten?

“Als je ondernemer bent en je stapt in het huwelijksbootje dan is mijn advies om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Zo beperk je bijvoorbeeld het risico voor je partner als het slecht gaat in het bedrijf. Of je krijgt minder gedoe als jullie gaan scheiden als duidelijk is dat het bedrijf is opgebouwd door één van jullie. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen.”

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Het was een prettige samenwerking”