Mediation of advocaat

 Eén van de lastigste beslissingen uit een mensenleven is om een huwelijk of partnerschap te beëindigen. Het is een periode vol emoties en stress waarin samen tot goede en eerlijke beslissingen komen vaak moeilijk blijkt. Hoe pak je dit nu het beste aan? En kies je daarbij voor mediation of een advocaat? Op deze pagina geven we antwoord op de vragen en zoomen we in op de voor- én nadelen. 

We kunnen ons voorstellen dat je graag meteen geholpen wilt worden. Onze experts staan daarom voor je klaar om vragen te beantwoorden over jouw situatie, want iedere situatie is uniek. Het eerste gesprek is kosteloos.

scheiden gesprek mediator Zorgeloosch

Scheiden doe je niet alleen

De rechter en de bank (als je een koopwoning hebt), moeten akkoord gaan met alle afspraken die je onderling maakt. Daarom is het het verstandigste om een mediator scheiding of advocaat in de arm te nemen. En dat is dan ook één van de laatste keuzes die je echt samen met je partner moet maken: scheiden met een mediator of met een advocaat? Daarover gaan we je meer vertellen. Je leest wat de verschillen en de overeenkomsten zijn. Je krijgt een beeld van de voor- en nadelen en de kosten waar je rekening mee moet houden.

 Op deze pagina beantwoorden we de volgende vragen: 

  • Wat doet een mediator bij een scheiding (en wat niet)? 
  • Wat doet een advocaat bij een scheiding (en wat niet)? 
  • Wat is het verschil in kosten? 
  • Mediator of advocaat? Alles op een rijtje. 
  • Wat te doen als je partner per se een advocaat wilt? 
  • Scheiden met mediation van Zorgeloosch. 

Wat doet een mediator bij een scheiding (en wat niet)? 

Een mediator is onpartijdig en heeft één doel: jullie samen zo goed mogelijk te begeleiden bij jullie scheiding. Hij of zij werkt niet speciaal voor jou of juist voor je partner. Het gaat erom samen tot goede en eerlijke afspraken te komen. Goed en eerlijk voor allebei. Een mediator is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar die helpt bij het zo goed en snel mogelijk doorlopen van de echtscheiding. De mediator handelt naar belangen van zowel je partner als die van jou, in tegenstelling tot een advocaat. Daarnaast stelt een mediator zich neutraal op en zal daardoor geen voorkeur laten blijken voor standpunten van beide partijen. Hij of zij stelt vragen om tegemoet te komen in ieders wensen. Met het inschakelen van een mediator kies je voor een oplossing die voor beiden eerlijk is. Deze oplossing zal in een vaststellingsovereenkomst opgenomen worden.

Mediation bij Zorgeloosch

Voorkom een vechtscheiding 

Kiezen voor mediation heeft een paar grote voordelen. Met stip op één: je voorkomt er in veruit de meeste gevallen een vechtscheiding mee. Je legt namelijk samen de basis voor een goede, evenwichtige relatie met je ex partner. Financieel, juridisch en emotioneel. Dat is omdat jullie allebei zeker weten dat geen van beiden benadeeld wordt. Zo blijf je op goede voet met elkaar, of kun je weer een nieuwe basis vinden om met elkaar om te gaan op momenten dat dat nodig is. 

Eén voorwaarde: je het moet allebei willen 

Nadelen zijn er ook. Het grootste voordeel mag dan zijn dat je het samen doet, dat betekent ook dat je allebei bereid moet zijn om de scheiding tot een goed einde te brengen. Als je partner per se een advocaat wil, dan loont nog steeds de moeite om te kijken of je partner te overtuigen is. Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en we kijken samen wat eraan te doen is. Bovendien kan een mediator geen beslissingen afdwingen als jullie het ergens niet over eens zijn. Gelukkig weet een ervaren mediator hoe je dan toch een compromis bereikt. Zo lukt het over het algemeen alsnog het samen eens te worden over zaken die eerst misschien onbespreekbaar waren. 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Welke stappen doorloop je tijdens je scheiding met hulp van een mediator?

  • Een mediator vraagt of jullie beiden zeker zijn dat jullie willen gaan scheiden. Alleen dan wordt het traject gestart.
  • De mediator brengt de situatie in kaart en vertelt waar jullie afspraken over moeten maken en wat jullie wensen zijn (bijv. betrekking tot de zorgverdeling of het huis).
  • Je overlegt de afspraken met elkaar. De mediator begeleidt jullie hierbij.
  • De mediator stelt een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan op waarin de afspraken zijn opgenomen.
  • Als jullie akkoord zijn, krijg je een echtscheidingsverzoek. De mediator zal de scheiding aanvragen bij de rechter. Daarvoor benadert hij een advocaat. Alleen een advocaat mag volgens de wet een echtscheiding aanvragen.
  • De rechter maakt de echtscheiding officieel. De mediator regelt de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de Basisregistratie Personen en bij de gemeente.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Kwaliteitsregister

Dat brengt ons tot het laatste nadeel: mediator is geen beschermd beroep. Daarom is het slim om even na te gaan of de mediator die je op het oog hebt ingeschreven staat in het kwaliteitsregister voor mediators: het mFn. Bij Zorgeloosch is ongeveer de helft van alle mediators mFn gecertificeerd. Daarnaast werkt Zorgeloosch samen met advocaten die de scheiding namens jullie indienen bij de rechtbank. Dat geeft de zekerheid dat ook alle juridische aspecten goed worden meegenomen.

Wat doet een advocaat bij een scheiding (en wat niet)?

Eigenlijk is de keuze nooit: advocaat of mediator, maar: twee advocaten of een mediator. Want als beide partners recht tegenover elkaar staan, dan hebben ze allebei een advocaat nodig. Beide partijen willen winnen, en dat gaat nu eenmaal ten koste van de ander. Een vechtscheiding ligt daarmee op de loer. En hoe ga je daarna verder? Zeker als er kinderen zijn, zul je elkaar nog geregeld tegenkomen. Alle communicatie gaat dan ook via de twee ingeschakelde advocaten: je kunt geen privé-afspraken meer maken met je partner. Daarnaast sta je ook tegenover elkaar in de rechtbank. Daar wordt jullie band niet echt beter van.

Een advocaat is partijdig. Dat wil zeggen dat de advocaat voor jouw belangen opkomt en dus niet die van je partner of eventueel de kinderen. Jouw belangen staan voorop. Deze belangen hoeven dus niet altijd hetzelfde te zijn als de belangen van je partner. Je neemt ieder een eigen advocaat die je ieder zelf uitkiest. Een advocaat zal altijd eerst proberen te onderhandelen met de advocaat van je partner. Wordt hier niet aan uitgekomen, dan vraagt je advocaat de scheiding aan. Dit betekent dat alle onderwerpen waar je niet met je partner bent uitgekomen, worden voorgelegd aan de rechter. De rechter beslist vervolgens over bijvoorbeeld de partner- en/of kinderalimentatie, de verdeling van bezittingen en schulden en het ouderschapsplan. Tijdens de zitting is je advocaat de woordvoerder. Het kan fijn zijn dat een advocaat alles uit handen neemt, echter verlies je ook een groot deel van je vrijheid. Zeker wanneer een rechter gaat bepalen over belangrijke zaken.

Mediator met koppel over omgangsregeling

Welke stappen doorloop je tijdens de scheiding met behulp van een advocaat?

Er zijn twee verschillende paden die je kunt bewandelen wanneer je kiest voor het inschakelen van een advocaat. Wanneer je partner en jij het met elkaar eens zijn ziet het traject er namelijk anders uit dan wanneer jullie het niet eens zijn met elkaars standpunten.

  • Je partner en jij zijn het met elkaar eens; Advocaten van beide partijen leggen afspraken vast in een echtscheidingsconvenant en sturen deze door naar de rechter. Vervolgens zal de rechter uitspraak doen. Je kunt ook kiezen voor een gezamenlijke advocaat.
  • Je partner en jij zijn het niet met elkaar eens; De advocaten van beide partijen vragen daarom om een beslissing van de rechter, waarop vervolgens de rechter uitspraak doet. Het voorkomen van een vechtscheiding is lastig wanneer je in deze situatie kiest voor het inschakelen van een advocaat. Je partner en jij komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, waardoor je nog verder van elkaar af komt te staan. Deze situatie is moeilijk wanneer er ook kinderen in het spel zijn.

Langer proces en dubbele kosten

Bovendien kan zo’n proces flink langer duren, en is dan ook kostbaarder. Nog afgezien van het feit dat er twee professionals worden ingehuurd in plaats van één. En hoewel veel mensen denken dat je een advocaat moet hebben bij een scheiding, is dat beslist niet zo. Je staat volledig in je recht als je voor een mediator kiest. Als je kiest voor mediation bij Zorgeloosch Scheiden, krijg je er bovendien een financieel adviseur bij die je helpt bij alle beslissingen rondom hypotheek-, pensioen- en belastingzaken. Die hoef je dus niet apart in te huren. Het enige waar een advocaat echt nodig is tijdens een scheiding is om het verzoek van de scheiding bij de rechtbank in te dienen, een mediator mag dit niet doen. Benieuwd wat Zorgeloosch voor jou kan betekenen? We luisteren graag naar jouw verhaal en geven je advies op maat. Het eerste gesprek is volledig op onze kosten.

Wat is het verschil in kosten?

Een mediator en een advocaat hebben gemeen dat ze afspraken zwart op wit zetten voor jullie scheiding om het zo goed mogelijk af te ronden. Naast deze overeenkomst zijn er belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden:

  • Bij mediation heb je samen één bemiddelaar; een advocaat heb je ieder apart.
  • Het proces met een advocaat duurt al snel langer dan met een mediator, wat leidt tot dubbele en dus hogere kosten.
  • Als je naar een advocaat gaat, heb je daarnaast ook nog een financieel adviseur nodig om je te helpen met je hypotheek en je belastingaangifte. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten die worden gemaakt door een mediator, maar niet die van een advocaat. Kijk dat vooral even na.
  • Het uurtarief van een mediator is gemiddeld genomen de helft van dat van een advocaat.
  • Als je kiest voor mediation verloopt de verdeling van geld en goederen fair voor beide partijen. Dat kan netto in je persoonlijke voordeel zijn.
  • Bij een advocaat ga je voor je eigen belang, de kans dat de relatie verslechtert tussen jou en je ex is aanzienlijk. Is jouw vraag nog niet beantwoord? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het team van mediators bij Zorgeloosch denkt graag met jullie mee en kan jullie ondersteunen gedurende jullie scheidingstraject. Maak een afspraak voor een gratis vrijblijvende kennismaking.

Mediator of advocaat? Alles op een rijtje.

Wanneer kies je voor een mediator en wanneer voor een advocaat? Wat zijn de voor- en nadelen? We hebben ze in het vorige stuk behandeld, maar voor een volledig overzicht hebben we ze nog even op een rijtje gezet.

Mediator

Medewerking partner nodig: ja
Eigenbelang voorop: Nee
Belang van de kinderen voorop: ja
Scheiding bij eigen zaak: ja
Neutrale aanpak: ja
Juridisch advies: ja*
Financieel levensloopadvies (hypotheek/pensioen/alimentatie): ja**
Convenant opstellen: ja 
Kosten per uur, per partner: +/- €75
Doorlooptijd scheiding: enkele maanden

*Zorgeloosch scheiden heeft een juridische afdeling die bijvoorbeeld ieder echtscheidingsconvenant controleert op juridische juistheid. **Uniek voor mediation van Zorgeloosch scheiden.

Advocaat

Medewerking partner nodig: nee
Eigenbelang voorop: ja
Belang van de kinderen voorop: niet per se
Scheiding bij eigen zaak: ja
Neutrale aanpak: nee
Juridisch advies: ja
Financieel levensloopadvies (hypotheek/pensioen/alimentatie): Meestal niet
Convenant opstellen: ja 
Kosten per uur, per partner: +/- €200 – €300
Doorlooptijd scheiding: een half jaar tot een jaar

*Zorgeloosch scheiden heeft een juridische afdeling die bijvoorbeeld ieder echtscheidingsconvenant controleert op juridische juistheid. **Uniek voor mediation van Zorgeloosch scheiden.

Juridische stappen wanneer moeder de omgang weigert

Traject

Hoe snel gaat een scheiding? Dat heeft veel te maken met welke weg je kiest. Met een mediator ben je er binnen een paar maanden. Hoeveel maanden hangt ook af van hoe snel je de financiën geregeld krijgt, of er sprake is van een eigen woning of een eigen zaak en dergelijke. Omdat Zorgeloosch Scheiden eigen financieel adviseurs heeft en vaste partners zoals hypotheekverstrekkers Rabobank en ING valt dat vaak reuze mee. Bij een advocaat duurt het proces al snel langer dan een half jaar. Zeker als je elkaar niks gunt en alle communicatie via de advocaten moet lopen is een scheiding van een jaar helaas geen uitzondering. Bij Zorgeloosch starten we meteen met het financiële traject naast de mediation. Normaal start je dat pas nadat je een convenant hebt gemaakt. Daarom kunnen wij je sneller en beter helpen als je een koopwoning hebt dan een zelfstandig mediator.

Persoonlijk advies

Vind je het nog steeds lastig om te kiezen? Dan praten we graag verder met je. Want ja, elke scheiding is uniek. Niemand anders dan jij zit in exact deze situatie. Zelfs voor je partner liggen de zaken weer anders. Daarom horen we graag hoe jullie situatie eruit ziet om je daarna een gedegen, persoonlijk advies te kunnen geven.

Wat te doen als je partner per se een advocaat wilt?

Soms is de één wel overtuigd van het nut van een mediator, maar de ander (nog) niet. Bijvoorbeeld als één van beiden meent wettelijk een advocaat nodig te hebben. In dat geval kun je deze informatie met je partner delen. Zorgeloosch Scheiden werkt samen met advocaten. Of iemand denkt dat je bij mediation altijd met je partner om de tafel moet. Ook niet nodig. Wat wel nodig is: vinden dat je er zo eerlijk mogelijk uit moet komen. Voor de kinderen (als die er zijn), voor jezelf én voor de ander.

De situatie is uit de hand gelopen

Wil je alles nog even op je gemak nalezen? Download dan het handboek ‘Mediation of advocaat’ om alle informatie bij de hand te hebben.

 

Mediation of advocaat?

whitepaper scheiden en kinderen
scheiden gesprek mediator Zorgeloosch

Scheiden met mediation van Zorgeloosch.

Zorgeloosch Scheiden is specialist in scheiden zonder advocaat. Dat doen we al jarenlang en voor duizenden stellen in heel Nederland. Je zet ons in als onafhankelijke derde, die vanuit een volstrekt neutrale positie met beide partners werkt aan een eerlijke scheiding. Om wat voor reden de relatie ook is verbroken, ook als het vertrouwen over en weer ver weg is. Ook als er kinderen zijn en vooral dan eigenlijk; zij moeten weten waar ze aan toe zijn en zich veilig voelen. Als enige in Nederland combineert Zorgeloos Scheiden mediation altijd met financieel advies. Want een scheiding heeft zonder uitzondering gevolgen voor ieders inkomen en vermogen. Naast de mediator die voor jullie aan de slag gaat staat een financieel adviseur die gespecialiseerd is in scheidingen. Dat zit bij de prijs inbegrepen. Zo weet je zeker dat jullie eerlijke én haalbare afspraken maken over (kinder)alimentatie, hypotheek en pensioen. Hieronder hebben we alle aspecten die Zorgeloosch voor je oppakt opgesomd.

Wat Zorgeloosch allemaal voor je regelt:

  1. Opstellen van een scheidingsconvenant en ouderschapsplan in overleg met jou en je partner.
  2. Samen komen tot een goede regeling over e.v.t. alimentatie en verdeling van vermogen, bezittingen en schulden.
  3. Regelen van alles wat betrekking heeft op je hypotheek, zoals een notaris, aankoop van een e.v.t. nieuwe woning, taxatie, controleren van hypotheek- en leveringsakten en het opstellen van een financieel plan.
  4. Een woonoplossing voor beiden creëren.
  5. Aanvragen van de scheiding bij de rechtbank.
  6. Inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de Basisregistratie Personen en bij de gemeente.
  7. Verzorgen van de belastingaangifte en of verzekeringen.
  8. De belastingdienst op de hoogte brengen van je nieuwe situatie, plus het aanpassen van de voorlopige aanslag/teruggave.
  9. Aanvragen van e.v.t. toeslagen. – Polisopzegservice.
  10. Regelen van de pensioenverevening.
  11. Kosteloos in contact brengen met een KIEScoach om de impact van de scheiding op het kind/de kinderen te beperken.
Gesprek mediator en mensen die scheiden

Jouw situatie is uniek

We snappen dat jouw situatie uniek is. Bij scheidingen zijn nu eenmaal geen kant-en-klare oplossingen. We nemen graag de tijd om naar je te luisteren en je dan te adviseren over wat in jouw situatie de beste aanpak is. Daar zijn we altijd eerlijk in; daar heb jij het meeste aan. Zo’n kennismakingsgesprek is op onze kosten, voor jou is het gratis.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10