Scheiden en ieder een nieuwe hypotheek? Onze financieel adviseur legt uit hoe.

Huis & Hypotheek

7 okt -

Er zijn vele redenen om te gaan scheiden. En als je uit elkaar gaat, ga je meestal niet over één nacht ijs. Een ding is wel zeker, je wilt niet meer samen in hetzelfde huis blijven wonen. Is dat huis een koopwoning, dan moeten jullie het huis en de bijbehorende hypotheek verdelen tijdens de scheiding.

Er zijn vele redenen om te gaan scheiden. En als je uit elkaar gaat, ga je meestal niet over één nacht ijs. Een ding is wel zeker, je wilt niet meer samen in hetzelfde huis blijven wonen. Is dat huis een koopwoning, dan moeten jullie het huis en de bijbehorende hypotheek verdelen tijdens de scheiding.

Gescheiden in één huis

Toch blijven veel stellen die in scheiding liggen nog lang in één huis wonen. Het vinden en afsluiten van een nieuwe woning met hypotheek is in deze tijd makkelijker gezegd dan gedaan. Wil één van jullie in de huidige woning blijven, dan zoek je één nieuw huis. Soms lukt of wil je dat niet en ga je op zoek naar twee nieuwe woningen. In beide gevallen sluit ieder van jullie een nieuwe hypotheek af. Want als je de huidige hypotheek overneemt, geldt dat als een nieuw toetsingsmoment voor je hypotheekverstrekker.

Gratis kennismakingsgesprek

Huis op palen

De huidige woningmarkt speelt een grote rol in het wel of niet slagen van deze zoektocht. Met de huidige krapte op de woningmarkt moet je goed beslagen ten ijs komen wil je kans maken op een huis.
Hoe meer hypotheek je kan krijgen, hoe groter de kans dat je een huis kan bemachtigen nu er zoveel overboden wordt. Ook is het aantrekkelijker om je huidige woning te behouden, omdat het moeilijk is een nieuwe woning te vinden. Maar kun je je partner wel uitkopen met de huidige overwaarde? Waar vroeger regelmatig huizen onder water stonden, staan de meeste nu op torenhoge palen.

Overwaarde: Probleem of redding?

Overwaarde bij het verdelen van een hypotheek wordt vaak als een belemmering gezien. Je moet immers veel meer betalen om je partner uit te kopen en de hypotheek over te nemen. Met de juiste regeling kan het echter ook een uitkomst bieden. De vertrekkende partner heeft meer budget om een woning aan te kopen. En omdat er al vertrouwen is dat jullie de hypotheeklasten kunnen dragen, zijn er vaak soepelere regels voor de partner die in het huis blijft.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Regel de hypotheek gelijk met de mediation

Belangrijk is om op tijd te beginnen. Denk na over wat jullie woonwensen zijn, en zorg dat je dit al vorm geeft tijdens het maken van de afspraken in jullie convenant. Ook deze afspraken kunnen van invloed zijn op het wel of niet krijgen van een hypotheek. Daarom starten wij het eerste gesprek altijd met een mediator én financieel adviseur. Zij kijken tijdens het hele traject wat de beste oplossing voor jullie is.

Welke factoren hebben invloed op het wel of niet kunnen krijgen van een nieuwe hypotheek?

  • De gehele financiële huishouding, dus ook andere leningen en schulden
  • Bij welke bank of hypotheekverstrekker je de aanvraag doet
  • De afspraken in jullie convenant
  • De huidige hypotheek en woningwaarde
  • Wat jullie elkaar gunnen, om beiden een woning te krijgen / behouden

Van onmogelijk naar ongelooflijk

“Een van de meest gestelde vragen aan tafel is, of mensen in hun huis kunnen blijven wonen.” zegt Amir, financieel echtscheidingsadviseur bij Zorgeloosch. Belangrijk daarbij is dat er ook voor de vertrekkende partner een woonoplossing komt. Zeker als er kinderen in het spel zijn. “Je zoekt altijd naar een oplossing waarbij de kinderen er in ieder geval goed uitkomen.”

Het begint met goed inventariseren. Welke factoren spelen er allemaal mee, en kunnen invloed hebben op wat er mogelijk is? “Soms nemen we de hele financiële huishouding op de schop.” vertelt Amir verder. Dat eindigt niet met kijken naar de huidige hypotheek en het inkomen. Ook het oversluiten van huidige kredieten, lenen van familie of tijdelijk meer werken zijn instrumenten om toch een hypotheek te krijgen. “Zo ontstaan oplossingen die mensen zelf nauwelijks kunnen geloven, totdat ze werkelijk hun nieuwe huis binnenstappen.”

Wat je kan lenen vs. wat je kan dragen

Wij kijken daarbij niet naar wat iemand kan lenen volgens een standaard online rekentool, maar naar de werkelijke lasten die iemand kan dragen. Aan de hand daarvan zoeken we naar mogelijkheden. In 95% van de gevallen blijkt het dan mogelijk voor beide partners om een hypotheek te krijgen, soms tot wel 2x zo hoog in vergelijking met de online rekentool.

Dankzij onze expertise op het gebied van hypotheken bij echtscheiding, vinden we oplossingen buiten de kaders, maar binnen de regels.

In 95% van de gevallen vinden we een oplossing waarmee:

  • Beide partners een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten
  • Degene met het laagste inkomen de ander uit kan kopen en in het huis kan blijven wonen 
  • Iemand met (uitzicht op) enkel AOW toch een nieuwe hypotheek kan afsluiten
  • De maandlasten omlaag gaan, en de leencapaciteit omhoog. 
  • Er voldoende budget is om kansrijk mee te bieden in huidige woningmarkt

Met goed advies zijn er een hoop mogelijkheden, als je weet van welke factoren je gebruik kan maken in jullie situatie.  Meer weten? Neem contact op en plan een gratis kennismakingsgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen

Tijl Claassen Content Marketeer

Delen: