Onverdeeldheid woning

Als je uit elkaar gaat, moet je het samen opgebouwde leven weer verdelen. Dit is ingewikkeld en emotioneel. Jullie spreken af wie wat krijgt. Dus ook als het gaat om de echtelijke woning. Die plek waar jullie herinneringen hebben en de kinderen zich veilig voelen. Duidelijk is dat je woning iets heel anders is dan het meubilair of pensioen. Maar je huis in onverdeeldheid, welke voor- en nadelen heeft dat? Hier lees je meer.

woning verdeling

Huis in onverdeeldheid voor- en nadelen

Jullie hebben 3 keuzes voor wat te doen met de woning. Wat je ook beslist, makkelijk is het niet.

  1. Verkoop de woning en verdeel de opbrengst.
  2. Een van jullie blijft in de woning en koopt de ander uit
  3. De woning wordt in voorlopige onverdeeldheid behouden.

Keuze 1 is niet altijd wenselijk. De Nederlandse woningmarkt herstelt zich weer, maar er staan nog veel huizen onder water. Dit betekent dat jullie misschien met een restschuld achterblijven. Niet een fijne start van je nieuwe leven.

Keuze 2  is financieel niet altijd haalbaar. Hier komt namelijk best wel wat bij kijken.

Dan is er keuze 3. Jullie verdelen de woning voorlopig niet. Officieel heet dit de woning in onverdeeldheid houden.

Waarom een woning in onverdeeldheid houden?

Je ex-partner en jij houden gezamenlijk het eigendom van de woning. Ook na de officiële scheiding. Wanneer doe je dit?

  • Je wacht tot 1 van jullie wel de financiële draagkracht heeft om de woning in zijn/haar eentje over te nemen
  • Om de kinderen op een vertrouwde plek aan de scheiding te laten wennen.
  • Hopen op herstel van de woningmarkt totdat de woning weer boven water staat. Het risico hierbij is dat de woningmarkt juist weer inzakt.

Naast goede redenen om jullie woning in onverdeeldheid te behouden, zijn er mogelijke bezwaren.

  • Jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire lening.
  • Je deelt alle lasten. Ten gevolge daarvan is het vaak moeilijk een andere hypotheek te krijgen voor de partner die de woning verlaat.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Goede afspraken

Maak goede afspraken als je de woning gezamenlijk aanhoudt. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet

  • Looptijd onverdeeldheid woning. Wettelijk gezien kan de woning 5 jaar lang onverdeeld blijven. Er zijn mogelijkheden om dit te verlengen. Het is de vraag of je dit wilt. Na 2 jaar verliest de uitwonende partner het recht op de hypotheekrenteaftrek. Naast fiscale redenen is het voor een nieuwe start misschien niet wenselijk de onverdeeldheid jaren door te laten lopen.
  • Wie blijft er in de woning? Tijdens de scheiding besluiten jullie wie in het huis gaat wonen. Er gelden meestal voorwaarden voor de partner die achterblijft over de verzorging van de woning. Aan woongenot is een prijs verbonden. De blijvende partner betaalt dan een vergoeding aan de ander vanwege het gemiste woongenot. De vergoeding hangt af van de financiële ruimte en de partneralimentatie.
  • Hypotheek blijft onverdeeld. Beide partners blijven hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklening. Dus als 1 van jullie niet betaalt, kan de hypotheekverstrekker bij de ander verhaal halen. Het maakt niet uit of jij en je ex-partner een andere betalingsregeling hebben afgesproken. De bank hoeft met deze onderlinge afspraak van jullie niks te doen.

Eigenaarslasten vs. Gebruikerslasten

Een woning heeft 2 types lasten.

  • Eigenaarslasten:  Kosten van de woning zoals de hypotheekrente, aflossing, belastingen en opstalverzekering. Deze delen jullie. Net zoals bij de hypotheek staat het jullie vrij hier onderling andere afspraken over te maken. Maar voor banken en schuldeisers zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk.
  • Gebruikerslasten: Kosten als gevolg van bewoning. Bijvoorbeeld internet, telefoon, gas/ water/ elektra en rioolrechten. Deze zijn voor rekening van de bewoner.

Aan wie wordt de woning verkocht?

Verkopen jullie de woning aan een onbekende derde partij? Spreek je met elkaar af dat 1 van jullie het eerste recht op koop heeft? Of heeft de partner die als eerste de financiële middelen heeft om de woning te kopen het eerste recht? Leg dit vast tijdens je scheiding. Dit voorkomt onduidelijkheid later.
Laat je altijd adviseren

In onverdeeldheid blijven, heeft meer nadelen dan voordelen. Simpel is het in ieder geval niet. Maak van te voren goede afspraken Laat je hierbij altijd juridisch adviseren. Wij helpen je graag.

“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10